Новини

Интерактивни игри в Екомузея на Русе учат как да спасим рибите

Посетителите могат да станат дарители на WWF-България, като закупят сувенири- защитени видове

Спечели време за рибите.
Интерактивни игри в Екомузея на Русе учат как да спасим рибите и техния дом, като избираме морските храни, без да вредим на водните екосистеми.

Интерактивни игри в Екомузея на Русе учат как да спасим рибите и техния дом, като избираме морските храни, без да вредим на водните екосистеми. Те са един чудесен начин за забавление на малки и големи деца през ваканционните дни. За техните родители също би било интересно и полезно да се научат повече за водния свят и за ролята на човека в опазването му.

Образователните дисплеи са част от инсталацията на WWF-България Рибен буквар 2.0, която е своеобразен наръчник за избор на морска храна. Тази инициатива освен че е занимателна, има висока образователна и възпитателна насоченост.
Според статистиката на WWF-България потреблението на риба и рибни продукти се увеличава. От края на Втората световна война до днес консумацията е нараснала двойно. Рибните запаси в световен мащаб са намалели с над 50%. Спасението за част от популациите на риба е култивираното развъждане, което да може да отговори на нарасналото потребление, коментират специалистите.
Една от игрите в Екомузея дава възможност на посетителите да пазаруват и да изберат рибни продукти. Преди да направят своя избор обаче, те получават цветови кодове, които ориентират кои продукти са полезни и кои не, какво е препоръчително да купим и какво не, защо трябва да предпочетем един вид риба пред друг вид, на какво трябва да обръщаме внимание и какво трябва да знаем. Допълващи текстове предоставят обстойна информация за състоянието на популациите и за начина на тяхното опазване.
В играта „Спечели време за рибите“ на интерактивния дисплей по-малките гости на Екомузея имат възможност сами да уловят рибки. Получават бонус точки, ако въдичката им хване голяма риба, малък брой точки, ако рибата им е от забранен вид. Отнемат се точки, ако играчите уловят маломерна рибка – вид, който още не се е размножавал.
Третата игра е под формата на въпроси с възможни отговори. Посетителите разбират какво е свръхулов, с какво той застрашава рибния баланс в световен мащаб, защо и как трябва да се опазват популациите и как тяхното намаляване се отразява на икономическите показатели на различните държави. Гостите на Екомузея се запознават с етикетите, които трябва да притежава всяка закупена риба, както и сертификатите за устойчива морска храна.
Освен образователните дисплеи, интерактивната инсталация Рибен буквар 2.0. разполага със звуково-визуални ефекти, които отправят послания в посока на намаляване на свръхулова, стимулиране на устойчивия риболов и опазване на популациите.
Интерактивната инсталация Рибен буквар 2.0. и образователните модули ще останат в Екомузея до края на януари 2017 г. Посетителите имат възможност да се включат в благотворителната кампания чрез закупуването на сувенири – плюшена играчка панда в два размера, брошка есетра, 3D пъзел рис. С дарението се подпомага дейността на WWF по опазване на защитените територии и застрашени видове (рис, есетри) в България.

Общо
Интерактивни игри в Екомузея на Русе учат как да спасим рибите
Заглавие
Интерактивни игри в Екомузея на Русе учат как да спасим рибите
Описание
Посетителите могат да станат дарители на WWF-България, като закупят сувенири- защитени видове.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker