Новини

Русе прояви съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Кампанията се проведе под мотото: ”Ангажираност, образование, сила”

Кампания за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.
Само през 2013 г. по света 1.5 милиона души са починали от болести, свързани със СПИН.

Тридесет и две години след откриването на вируса на човешкия имунодефицит няма част от света, която да не е засегната от болестта. От началото на епидемията около 78 милиона души са инфектирани с ХИВ, като 39 милиона от тях са починали от заболявания, свързани със Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН).  Няма как това да не предизвика съпричастност, защото не става дума за гола статистика,  а за човешки съдби.
Благодарение на усилията на правителствата и неправителствени организации днес много повече хора, живеещи с ХИВ, имат достъп до животоспасяващата антиретровирусна терапия. Смъртността от този бич за човечеството е намаляла с 33% в сравнение с пика през 2005 година.
По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването от началото на 2015 година до края на ноември в България са открити нови 204 ХИВ– серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са общо 2 247. До 5 февруари 2016 г. са регистрирани нови 16 серопозитивни. Всички тези данни съвсем естествено ни правят съпричастни към хората, живеещи с проблемите на ХИВ/СПИН.
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май. В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН.
За първи път този ден се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди. В България денят се отбелязва от 1992 година.
Настоящата кампания се провежда под мотото: ”Ангажираност, образование, сила”.
По повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН РЗИ Русе организира поредица от различни инициативи от края на април до средата на май под мотото „Ангажираност, образование, сила“: от разпространение на здравно – образователни материали и презервативи сред широката общественост и младите хора в учебни заведения, през лекции и беседи на тема ,,СПИН и сексуално преносими инфекции“ , различни акции на съпричастност, безплатни тестове за носителство на вируса. Анти СПИН кампанията стана част от Фестивала на чуждестранните студенти в Русенския университет, от „Пролетно надиграване“ в Математическата гимназия, в което участваха 725 ученици, 50 учители, родители и гости. Преди два дни той бе отбелязан и в СОУ „Христо Ботев“ с музикална и информационна програма. В събота беше финалът на кампанията в МОЛ-Русе, в който взеха участие много доброволци.

Общо
Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Заглавие
Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Описание
Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker