Новини

26 юни – Световен ден за борба с наркоманиите

„Изслушването на децата е първата стъпка, за да им помогнем да растат здрави и в безопасност”

Без наркотици.
„Първо слушай!” е мотото на Международния ден за борба с наркоманиите.

„Първо слушай!” е мотото на Международния ден за борба с наркоманиите. Инициативата е за увеличаване на подкрепата за превенция на употребата на наркотици, която се основава на знанието и по този начин е ефективна инвестиция в здравето на децата и младежите, техните семейства и обществото.
Апелът е семействата, посредством повече разговори, внимание и заинтересованост към проблемите, които вълнуват децата, особено в юношеска възраст, да се включат активно в превенцията на употребата на наркотици. „Изслушването на децата е първата стъпка, за да им помогнем да растат здрави и в безопасност”. Осъзнато е огромното значение на семейната среда като фактор за формиране на здрава личност у децата, с изградено самосъзнание за собствена ценност и морални устои. Сериозни са рисковете за деца, израснали в разрушени семейства с проблемна консумация на вещества от страна на родителите или с чести прояви на насилие. Резултатът е саморазрушително поведение на младежите, които по една или друга причина решават да посегнат към психоактивни вещества в опит за справяне с емоционална и социална несигурност.
Всяка година на 26 юни се отбелязва Световният ден за борба с наркоманиите. На този ден хората по света изразяват активната си позиция и съпричастност в борбата с наркотиците. Милиони млади хора и техните семейства живеят с проблема, свързан с дрогите. Рязко се снижава възрастта на първия опит на употреба на наркотици. Този факт, заедно с лесната достъпност и ниската им цена в България буди особена тревога.
Международният ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика се отбелязва от 1988 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 декември 1987 г. Денят се отбелязва и в България от 1988 година.
Основната цел на превенцията по отношение на проблемите, свързани с дроги, е най – общо казано предотвратяването на риска от злоупотреба с дроги сред дадено население и оттук – предотвратяване на риска от възникване на лични вреди или вреди за обществото.
Рискове за здравето
Употребата на наркотици е признат фактор, допринасящ за заболеваемостта в глобален мащаб. Употребата на психоактивни вещества е свързана както с хронични, така и с остри здравословни проблеми, които се утежняват от множество фактори, включително начин на приемане, индивидуална уязвимост и социалния контекст, в който се приемат наркотиците. Към хроничните проблеми спадат наркотичната зависимост и свързаните с наркотиците инфекциозни заболявания, като рисковете за здравето нарастват при инжекционна употреба. Често разпространено е инфектирането с вирусен хепатит и по – специално хепатитния вирус тип С. Друга опасност е предаването на ХИВ сред лицата, които приемат наркотици чрез инжектиране.
Друга конкретна опасност е склонността на повечето наркозависими да употребяват повече от едно психоактивно вещество, като нерядко се смесват опиоиди с алкохол или бензодиазепини.
Най – разпространеният вид наркотик
Най – разпространена сред психоактивните вещества е употребата на канабис, като консумацията му е около пет пъти по- разпространена от тази на останалите вещества. От гледна точка на вредните ефекти от хроничната му употреба, проучванията установяват, че употребяващите редовно и продължително канабис са двойно по – застрашени от проява на психотични симптоми и разстройства, характеризират се с повишен риск от развитие на респираторни проблеми и могат да развият синдром на зависимост. Редовната употреба на канабис в юношеска възраст се свързва с повишен риск от проява на шизофрения. Продължителната употреба в млада възраст може да доведе до интелектуална недостатъчност.
Новите заплахи
В последните няколко години светът се изправя пред нов вид наркотици. Заедно с традиционно предлаганите видове, все по – широко разпространение сред младите хора намират синтетичните аналози на познатите вещества, чието въздействие наподобява някои видове наркотици. В повечето случаи се говори за синтетични канабиноиди, но не липсват и синтетични опиоиди и други субстанции. Само през 2015 г. са били регистрирани 98 вида нови вещества. Някои експерти твърдят, че на пазара на незаконни накотици се предлагат над 1000 вида синтетична дрога, като за ефектите на много от веществата се знае малко, затова и тези наркотици могат да бъдат особено опасни за живота и здравето на хората, които ги употребяват.
Освен употребата на синтетични наркотични вещества, друга опасност е и развитието на нови пазари, на които се предлагат тези субстанции. Част от предлагането на наркотици се измества в интернет платформи за комуникация, произтичащи от пазарите на наркотици в т.нар. „тъмна мрежа”.
РЗИ Русе отбелязва този ден чрез различни инициативи, проведени сред учениците. Наши партньори са русенските училища и Община Русе – Превантивно-информационен център.
В АГ „Гео Милев” ще бъде проведено фолклорно надиграване „Надиграй ме”, по повод Международния ден за борба с наркотиците, в което ще се включат ученици от 8 до 11 клас. Изявените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди от РЗИ Русе и училищното ръководство.
В ПГСАГ „Пеньо Пенев” ще бъде проведен семинар с видеопоказ на филма „Пропуснат живот” сред ученици от 8 до 11 клас. Учениците ще участват и в дискусия на тема „Причините да започна, причините да кажа „НЕ”.

Общо
26 юни - Световен ден за борба с наркоманиите
Заглавие
26 юни - Световен ден за борба с наркоманиите
Описание
„Изслушването на децата е първата стъпка, за да им помогнем да растат здрави и в безопасност”.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker