Новини

Как безсънието оказва влияние върху самочувствието ви

Липсата на сън може да оспори връзката ви със семейството, приятелите или партньорите

Лишаването от сън причинява раздразнителност и става все по-разпространено.
Лишаването от сън може да бъде причинено от много различни неща, от състояния като безсъние до хаотична вихрушка от мисли и проблеми, които не могат да спрат да безпокоят ума ви и да ви оставят да спите.

Съществуват безброй статии в Интернет, които предупреждават за отрицателните ефекти от хроничното лишаване от сън, като повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт или диабет. Ако останете късно всяка вечер, гледайки любимите си телевизионни сериали, а след това спите няколко часа и ставате за да отидете на работа, това е навик, който можете да контролирате. От друга страна, безсънието е сериозно медицинско състояние, при което не може да се борите само с прости навици.

Лишаване от сън и умът
Лишаването от сън може да бъде причинено от много различни неща, от състояния като безсъние до хаотична вихрушка от мисли и проблеми, които не могат да спрат да безпокоят ума ви и да ви оставят да спите. Но отрицателното въздействие не се случва просто след като сте изключили светлините, то ви излага на удари през деня, поради неблагоприятното му въздействие върху тялото ви, както и върху мозъка и ума ви. Проблемът с цикъла на съня може да засегне самочувствието, като намали нормалния капацитет на индивида да се справя с ежедневните предизвикателства и раздразнения. В крайна сметка, цикълът на стреса изморява и намалява прага ви за „възприемане на стрес“. Обикновени задачи, като например отговаряне на имейл или изпълнение на поръчка, могат да бъдат изморяващи, ако сте имали седмици или месеци неспокойни нощи или когато сте смъртно уморени.
Връзката между съня и самочувствието
Лишаването от сън причинява раздразнителност и става все по-разпространено. Шансовете да се почувствате прекалено чувствителни се увеличават, така че хората се чувстват неудовлетворени или се страхуват и започват да се съмняват само защото приятел не отговаря на съобщението им няколко часа. Добавете още няколко нощи на недостатъчен сън и ще започнете да се чувствате по-чувствителни към външния свят, по-малко свързани със себе си и с целите в живота си.
Липсата на сън може да оспори връзката ви със семейството, приятелите или партньорите. Често може да се ядосвате на самите себе си или да се ядосвате заради чувство на неудовлетвореност и да имате по-малко търпение за ситуации и хора.


Повишената тъга и депресията могат да се развият, когато се лишавате от сън, докато тези, които вече имат проблеми с психичното здраве или вече са депресирани, може да открият, че тези проблеми се влошават.
Понякога малките неща, които обичайно да избягвате, достигат до вас и усилват емоциите ви, в крайна сметка ви прави по-малко щастливи с другите и себе си, причинявайки сериозен удар на вашето самочувствие.
Как да постигнете добър сън и да подобрите самочувствието си
Около един час преди лягане е идеалното време да се отпуснете и да прекарате известно време за възстановяване. Направете нещо, което да предизвика релаксация, като медитация например, вземете си отпускаща вана или почетете. Има многобройни ръководства за медитация и хипноза в YouTube, които можете да слушате, докато лежите в леглото. Изключете цялата електроника.
Като затъмните спалнята си, направете я уютна и готина (с други думи готова за хибернация) и намерете най-добрата поза за сън, позволете на тялото ви да попадне в режим на хибернация много по-лесно. Уверете се, че леглото ви е удобно, а спалнята спокойна, така че да се почувствате спокойни незабавно, в момента, в който се отпуснете в леглото.
Накарайте мозъка си да „нулира“, като включите нежно упражнение и повече почивки за внимание. Въпреки, че може да изглежда невъзможно да се откъснете от ежедневието, почивките за по 5-10 минути няколко пъти през деня може да намали шума в главата ви (това се усилва през нощта) и да ви помогне да презаредите мозъка си.
Ако консумирате прекалено много кафе на ден, намалете го, защото това може да усили тревожността ви и да предизвика смущения в съня ви. Намалете приема на кофеин, като ограничите консумацията на кафе, сода, енергийни напитки и чай, тъй като те остават в тялото ви 3-5 часа средно, но се знае, че засягат някои хора до 12 часа по-късно.
Избягвайте да проверявате профилите си във Facebook и Instagram, да се ровите в таблета, телефона, имейлите, телевизията, Hulu, Netflix и да играете видео игри в леглото. Дейността на невротрансмитерите се стимулира от светлината и активността, което нарушава цикъла на съня ви.
Опитайте се да поддържате цикъла на съня си последователен. Отидете в леглото и се събудете по едно и също време и не се опитвайте да си наваксвате през уикенда, защото ще ви е по-трудно да се нагодите, когато дойде понеделник.
Недостатъчно сън може да увреди двигателните и когнитивните функции. Липсата му се свързва със суицидни мисли, тревожност и депресия, както и с повишена вероятност да се чувствате прекалено раздразнителени и чувствителени. Тези ефекти се влошават от непрекъсната липса на сън, така че поддържането на добър сън и полагането на повече усилия за релаксация и не-стресиране е важно за поддържането на редовните сънни цикли. Всички тези отрицателни емоции са общи фактори на ниско самочувствие и могат да доведат до трайни щети, ако те не се разглеждат във времето.

Общо
Как съня оказва влияние върху самочувствието ви
Заглавие
Как съня оказва влияние върху самочувствието ви
Описание
Липсата на сън може да оспори връзката ви със семейството, приятелите или партньорите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker