Новини

Как музиката влияе на вашата продуктивност?

Митове и наука зад музиката

От десетилетия музиката е неразделна част от различните общества и техните култури. Тя има начин да се разпространява през празни пространства и да запълва обстановката с някаква енергия. Това може допълнително да помогне на слушателя да се отпусне и дори да го накара да се почувства жив, като стимулира приятни емоции.

Известно е, че слушането на някаква възвишена музика между задачите повишава умствената ефективност.
Но сега истинският въпрос, който възниква тук, е как музиката може да ви направи по-продуктивни.

Но сега истинският въпрос, който възниква тук, е как музиката може да ви направи по-продуктивни. Е, може би сме намерили отговора на този въпрос. Ето няколко начина, по които музиката влияе върху вашата продуктивност:

Музиката подобрява настроението ви: Да, това е вярно! Слушането на музика, която ви харесва, кара мозъка да отделя допамин, който е химикал, извлечен, когато се чувствате щастливи. Като невротрансмитер допаминът също е отговорен за намаляване на вашата тревожност и стрес.

Музиката подобрява физическото представяне: Според наскоро проведено проучване установява, че ако по време на тренировка човек слуша музика се подобрява качеството на неговото физическо представяне, а също така намалява и скуката.

Музикалното познаване е полезно за фокусирането: Открито, че слушането на любима музика или определен жанр поражда силни емоции, като същевременно подобрява силата на концентрацията. В допълнение към това, слушането на непозната музика ни прави по-склонни да губим фокус, тъй като мозъкът ни непрекъснато се опитва да се приспособи към новия звук.

Слушането на музика по време на изпълнение на задачи повишава продуктивността: Известно е, че слушането на някаква възвишена музика между задачите повишава умствената ефективност. Отделно от това, това може да повлияе положително и на академичните постижения на студента, като същевременно повиши нивото на концентрация значително.

Слушането на музика засяга както интровертите, така и екстровертите по различен начин: Това вероятно е един от най-интересните ефекти на музика. Когато става дума за екстроверти и интроверти, музиката влияе върху тяхното изпълнение при различни познавателни задачи. Музиката е отговорна и за това, че прави ежедневните ви повтарящи се задачи по-приятни.

Музика: Къде и какъв тип трябва да слушате?

Има различни видове музика, които могат да се окажат от полза за хората. Но не се притеснявайте, в магазините за приложения има някои налични, които могат да ви осигурят безкрайно избор на такава музика.

По-долу са някои от основните видове музика, които определено ще работят във ваша полза:

Звуци от природата: Слушането на звуци, свързани с природата, може ефективно да увеличи познавателната ви функция, както и концентрацията. Този вид музика се състои от успокояващи звуци като течаща вода, валежи и шумолене на листа. От друга страна, силните шумове като цвърченето на птици могат да бъдат малко разсейващи за значителна част от хората.

Класическа музика: Не на последно място, класическата музика е друг жизненоважен вид музика, който не може да бъде пренебрегнат. Например, бароковата музика може да подобри настроението на индивида, заедно с нивото му на концентрация върху произведението. Така че, ако сте някой, който иска да опита, тогава нашето предложение е да опитате. „

Амбиентна музика: Ако сте някой, който изпитва стрес или изпитва някакво безпокойство, тогава нашето предложение би било да опитате с амбиентна музика. Доказано е също, че атмосферната музика може да се настанява на много нива на слушане, без да е необходимо да бъде налагана.

Митове и наука зад музиката

Слушането на специфични видове музика като класическа засилва вашите пространствено-времеви разсъждения, но само временно. Така това премахва митовете, свързани с ефекта от музиката на Моцарт, както твърдят някои изследователи, че хората, които слушат музика, композирана от Моцарт, стават по-умни.

В случай, че сте объркани от термина, пространствено-времевите разсъждения могат да бъдат определени като трансформация и отношение на менталните образи по отношение на пространството и времето. В крайна сметка може да се каже, че Моцарт не ви прави по-умни, но е чудесно, ако се опитвате да повишите своята производителност за кратък период от време.

Общо
Как музиката влияе на вашата продуктивност?
Заглавие
Как музиката влияе на вашата продуктивност?
Описание
Слушането на музика, която ви харесва, кара мозъка да отделя допамин, който е химикал, извлечен, когато се чувствате щастливи.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker