Новини

Какви правила трябва да спазваме, за да се предпазим от коронавирус?

Защо коранвирусът е опасен?

След като коранвирусът вече е и в България, е добре да се запознаем с правилата, които трябва да спазваме, за да не се заразим и да предотвратим разпространението на епидемията. За целта е важно да използваме надеждни източници на информация. Един от тях е сайтът на Министерството на здравеопазването, откъдето можем да научим какво представлява вирусът и как можем да се предпазим от него. Министерството публикува и телефон, на който можем да задаваме въпроси относно опасния вирус.  Всички тези мерки съвсем не означават, че трябва да изпадаме в паника, просто трябва да бъдем умни и дисциплинирани.


Защо коронавирусът е опасен?
Според вирусолозите, защото има дълъг инкубационен период, предава се лесно, по въздушно-капков път чрез издишане, кашляне, кихане.

Защо коранвирусът е опасен?

Според вирусолозите, защото има дълъг инкубационен период, предава се лесно, по въздушно-капков път чрез издишане, кашляне, кихане. Добрата новина обаче е, че в Китай пикът му вече е отминал. Броят на заразените намалява, а броят на излекуваните се увеличава. Оказва се, че той е най-опасен за хора с намален имунитет и с различни други заболявания на дихателните пътища, сърдечно-съдови, чернодробни заболявания, с артериална хипертония, диабет.

Как да се предпазим?  

Носете ръкавици на публични места, вкл. когато пътувате в обществения транспорт, избягвайте да докосвате лицето и очите си, преди старателно да се сте измили ръцете си с топла вода и сапун или пък да сте ги дезинфекцирали. Сменяйте ръкавиците всеки ден, изпирайте ги и ги изсушавайте преди отново да ги използвате, съветва по повод епидемията от коронавирус американската журналистка Лори Гарет, специализирана в областта на научните изследвания. Тя е носителка на наградата „Пулицър“ за серията си от публикации през 1996 г. за епидемията от Ебола в Заир. През 2003 г. отразява епидемията от ТОРС в Китай и Хонг Конг,  контактува със заразени и медици, но самата тя успява да се опази. 

Лори Гарет не препоръчва използването на маски, защото те са неефктивни навън и не особено полезни в затворени помещения, при това трябва да се ползват еднократно, тъй като в противен случай стават огнище на бактерии. Вместо това съветва да избягваме тълпите, да стоим поне на половин метър от хората, с които контактуваме. Ако някой киха и кашля обаче, е добре да си сложи маска, за да не предава заразата на други. Най-добре е да не стоите в едно помещение с такива хора, да избягвате прегръдки и целувки, ръкостискания.

Ако обаче се грижите за болен от коронавирус, тогава маската е задължителна, за вас, но и за болния, ако това не затруднява дишането му.  Гарет съветва, когато сменяте маската на болния, да го правите с латексови ръкавици, а след това да е поставите в торбичка и запечатана да я хвърлите в боклука. Преди да махнете ръкавиците, измийте лицето на болния със сапун и вода и го подсушете с памук или  хартиена салфетка. Използваните салфетки или памук също грижливо трябва да се опаковат и изхвърлят. Всичко, до което се докосва пациента трябва да се пере с гореща вода и препарат. Най-добре е болният да е в самостоятелна стая.  

Американската журналистка съветва още всеки член от семейството да има отделна кърпа, кърпите да не се оставят влажни, защото така стават развъдник на вируси, вкл. на коронавируси. Според нея хората трябва да бъдат много внимателни при използването на чужди предмети – телефони, лаптопи, чаши, други съдове и прибори за хранене. Най-добре е да използвате само личните си вещи. Предупреждава да се внимава с дръжките на вратите, у дома и в офиса – да се почистват често, а навън е най-добре вратите да се отварят с ръкавици.  

При добро време помещенията трябва често да се проветряват. Не посещавайте заведения  с лоша хигиена.

Общо
Какви правила трябва да спазваме, за да се предпазим от коронавирус?
Заглавие
Какви правила трябва да спазваме, за да се предпазим от коронавирус?
Описание
Ако обаче се грижите за болен от коронавирус, тогава маската е задължителна, за вас, но и за болния, ако това не затруднява дишането му.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети още
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker