МедицинатаНовини

Кашлицата – безобиден или опасен симптом

Как да лекуваме видовете кашлици, съветва фармацевт на аптеки „Астра

През есенно-зимния сезон, когато зачестяват респираторните инфекции, обикновено няма как да се мине без упорита кашлица. Кашлицата е физиологичен защитен рефлекс, възникващ в резултат на дразненето на дихателните пътища от различни дразнещи вещества, секрети, микроби, чужди частици и помага за спокойното дишане. Тя не е заболяване, а симптом, най-вече на болести, засягащи дихателната система. Кашлица се появява при настинка, бактериални и вирусни инфекции на белите дробове – остър бронхит и пневмония, но също така при астма, гастроезофагеален рефлукс, тютюнопушене, употреба на АСЕ-инхибитори.

Последиците от нелекувана кашлица за здравето могат да бъдат много сериозни, предупреждава магистър- фармацевтът Алекси Иванов от аптеки „Астра“. Ако не се обърне внимание, тя може да трае дълго, а задръстените и възпалени бронхи да се увредят трайно.

Ако не се лекува, тя често трае дълго, а възпалените и задръстени бронхи могат дори да бъдат увредени трайно. Но при обикновена простудна кашлица не бива веднага да се боим от такива последствия.

Ако кашлицата се появява най-малко три пъти в годината, придружена с храчки, и се повтаря най-малко в две последователни години, може да се предположи, че става дума за хроничен бронхит или известната „кашлица на пушача“, на която трябва да се обърне сериозно внимание.

Кашлицата може да бъде:

  • Суха кашлица, съпроводена с рязка болка и драскане в гърлото. Характерна е при фарингит (възпаление на гълтача).
  • Сухата кашлица, придружена с хрема и повишена температура. Подсказва за вирусен бронхит.
  • Дрезгава кашлица –лаеща,  ако кашлицата се придружава с промяна на гласа (тембъра), вероятно се отнася за хроничен ларингит или пристъпна (при магарешка кашлица)
  • Когато кашлицата е придружена с болки в гръдната кухина, които се появяват и при дълбоко вдишване и издишване, зад тези симптоми може да се крие вирусна или бактериална плевралгия, която обикновено изисква по-продължително лечение с антибиотици.
  • Влажна кашлица – болният вади различни по вид и количество храчки. Такава кашлица се среща при  бронхит, пневмония, бронхопневмония, белодробен абсцес.
  • Слузна кашлица – гнойна, говори за бактериален бронхит. И в този случай се налага консултация с лекар за подходящ сироп или антибиотик.
    Колкото повече течности, толкова по-добре.
    Приемането на поне 2 литра вода, чайове и натурални сокове на ден помага за разреждането на секрета, което улеснява отхрачването, съветва магистър – фармацевтът.

Как да се лекуваме?

Лечението на кашлицата е медикаментозно и изисква да се постави на първо място правилната диагноза. Тъй като тя е симптом, трябва да се изясни и лекува причината, довела до нея.

Обикновено кашлицата в началото е суха и дразнеща. Тя може да доведе до възпаление на фаринкса и носа, а когато в схемата се включи и ларинксът, кашлицата се задълбочава и става лаеща и мъчителна. Ако характерът на болестния процес се промени и обхване бронхите, кашлянето става дълбоко и с отделяне на секрети.

Към препаратите за лечение на кашлица и простудни заболявания принадлежат експекторанти, муколитици, алкалоиди и производни на опиума и други.

Експекторантите са медикаментозни средства, които действат като стимулират двигателната активност на ресничестия епител и улесняват изхвърлянето на бронхиалния секрет от дихателните пътища.

Муколитиците са широко използвани медикаментозни средства, които втечняват бронхиалните секрети, облекчават кашлицата и се улеснява акта на дишане.

Пиенето на чайове е полезно. В случая билките ще успокоят и облекчат кашлицата. Използвайте лайка, липа, мащерка, мента, риган, ленено семе, черен бъз, ехинацея, плодовете на анасон, волски език, полски мак, червен божур.

Суха кашлица

Лечението на сухата кашлица трябва да се насочи към причината за точно този тип кашлица, като например спиране на тютюнопушенето.

Лечението е медикаментозно. Лекарствени средства, повлияващи сухата кашлица са: Синекод- за остра суха дразнеща кашлица; Тусирол; Димекс; Либексин; Бронхолитин; Еуреспал; Демефан. Също така при нея може да мисли за някои основни хомеопатични медикаменти – Аконитум напелус, Беладона, Бриониа, Ферум фосфорикум. Пастилите Исла-минт могат да помогнат и в този случай. Те съдържат воден екстракт от исландски лишей, растение, използвано още от древността.

Влажна кащлица

Лекарствени средства, които повлияват влажната кашлица са: Бронхостоп – течен екстракт от корените на медицинската ружа и градинска мащерка, които имат отхрачващ и омекотяващ ефект; Проспан – листа от бръшлян; Бронхикум сироп- корен от иглика. Отхрачващи с антисептичен ефект са: Мукоплант; Анисол; Тавипек. Към муколитиците спадат: ацетилцистеина, който можем да намерим в продуктът АЦЦ; Флуимуцил; Бромхексин; Мукосолван; Флавамед и др.

Общо
Кашлицата – безобиден или опасен симптом
Заглавие
Кашлицата – безобиден или опасен симптом
Описание
През есенно-зимния сезон, когато зачестяват респираторните инфекции, обикновено няма как да се мине без упорита кашлица.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker