Новини

Катя Петрова: Горда съм, че жената, която върна усмивката на много деца, е моята майка

Надежда Петрова превърна центровете за настаняване от семеен тип в уютен дом за малките им обитатели

Катя Петрова
Катя Петрова – от първо лице за своята майка

Управител – майка, не! По-скоро я наричаме пътеводна звезда на малки и големи. Скъпи приятели на „Здраве да е”, искам да ви представя един много специален човек за мен.

Надежда Петрова е психолог, методически ръководител и управител на два от функциониращите Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, единият, от които е известен като „Розовата къща”, а другият се намира на територията на град Бяла. В него живеят деца, които нямат родители, но са без физически и ментални увреждания.
Казва се Надежда и е олицетворение на самата надежда. Тя осмисля живота на много деца по света със своето присъствие. Жената, която е върнала усмивките им. Често съм питала себе си, как точно успява да го прави, как успява да се справи със задачата да има не 2, а общо 22 деца!. Това е капацитетът на всички деца, за които тя носи пряка отговорност, както и за двете й биологични. Надежда Петрова, е начело на Розовата къща от нейното създаване – повече от 10 години. Създаде семейна обстановка и успя да превърне институцията в уютен дом.

Стефка Петрова/в профил/ и дъщеря й Катя, заедно с едно от децата в Розовата къща
Надежда Петрова/в профил/ и дъщеря й Катя, заедно с едно от децата в Розовата къща

Създаде прекрасен механизъм и атмосфера за работа. Успя да постигне и непостижимото, направи екип и създаде безопасна среда за децата, които живеят там. Битките през изминалите години на нейното ръководство не бяха малко, но тя се справи с всяка една от тях. Като нейна дъщеря съм горда, защото винаги съм се питала, как точно го прави! Звънящи телефони посред нощ, някое от децата е болно – тя, Надежда, скача от леглото и веднага се притичва на помощ. Истината е, че те не са просто деца, за които отговаря, тези деца тя ги чувстваше като свои собствени.
Виждайки умората в очите й, се чудех как успява да издържи на напрежението! Да бъдеш отговорен за толкова много животи на плещите си при положение, че имаш две ръце и едно сърце!?. Никога не съм я чувала да се оплаква, да демонстрира, колко й е тежко или колко много е изморена. Нито веднъж не я видях да плаче. Това е най-силният човек, когото познавам. Това е жената, чието присъствие ти дава мощна сила да се справяш с всяка една ситуация, дори да знаеш само, че е до теб без да говори. Ако попитате всички хора, докоснали се до самата нея, ще я определят с едната дума – силна. И наистина е така, Наядежда Петрпова придава сила и спокойствие на всички около нея. Успява да докосне сърцето и душата на всяко едно същество. Изгради отделни личности от всяко едно дете с което е работила, с подкрепата на целия екип, който има зад гърба си.
Екипът ми е ключът към успешната работа, не мога само да демонстрирам директорско поведение и да раздавам заповеди, така няма да стигнем до никъде, признава тя. Винаги е казвала на мен и брат ми, че уважението към хората е най-важното нещо на света, защото всеки човек е отделна единица, и притежава безброй много качества и умения, които изразява по различен начин. Винаги е казвала, че, като директор, трябва да открие уменията на хората в екипа си и да ги стимулира и да им дава пространство да ги развиват. Много студенти са преминали под нейна супервизия и обучение, както и аз, като студентка в специалността Ерготерапия.

Стефка Петрова заедно с детето от Шумен  с автоагресия, което се подобри, благодарение на грижите в Розовата къща
Надежда Петрова заедно с детето от Шумен  с автоагресия, което се подобри, благодарение на грижите в Розовата къща

Надежда Петрова е един от малкото ръководители, успели да осъществят три осиновявания на деца от Розовата къща в Америка. Раздялата беше трудна, но мисията брилянтна. Предоставяйки възможност за истински дом,- каквато е същността на работата й, както сама казва. Чудех се как успява и все още не мога да си представя, каква сила трябва да притежава човек, за да бъде това, което е моята майка!? Може би отговорът е професионализъм. Гордея се с майка си, тя е моята пътеводна звезда! Благодаря й, че ме възпита да бъда борбена и да устоявам на всяка буря.
Надеждата, казват крепяла човека. Самата истина, особено, когато си имаш такава Майка-Надежда като моята.

От първо лице: Катя Петрова

Общо
Катя Петрова: Горда съм, че жената, която върна усмивката на много деца, е моята майка
Заглавие
Катя Петрова: Горда съм, че жената, която върна усмивката на много деца, е моята майка
Описание
Управител – майка, не! По-скоро я наричаме пътеводна звезда на малки и големи. Скъпи приятели на „Здраве да е”, искам да ви представя един много специален човек за мен.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Коментар

  1. Това момиче е уникално. Във всяка своя статия има частица от нея. Жалко, че скоро няма нейни публикации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker