Новини

Кетоза: Новият най-добър приятел на мазнините

Нашето тяло обикновено използва глюкозата от въглехидратите като основен източник на енергия. Кетозата е популярна дума, използвана, когато става въпрос за диети и диабет. Тялото ни преминава в състояние на кетоза, за да продължи да работи, когато липсват въглехидрати. Нашето тяло образува кетони, когато въглехидратите са оскъдни, за да използваме мазнините като основен източник на енергия. Нормалната диета не причинява това, но когато изпитвате изключителен дефицит на калории или въглехидрати, тялото преминава в кетонен режим. Това може да се случи и при диабетици, които не използват правилно инсулина. Проблемът е, че тялото изпълнява тази функция временно. Когато се налага организмът да прави  това дълъг период от време, кетониге започват наистина да се натрупват в кръвта. Кръвта ви става химически дисбалансирана и може да се стигне до дехидратация.

Тялото ни преминава в състояние на кетоза, за да продължи да работи, когато липсват въглехидрати.
Нашето тяло образува кетони, когато въглехидратите са оскъдни, за да използваме мазнините като основен източник на енергия.

Кетозата стана популярна сред диетите, когато бяха въведени Аткинс и Палео. В концепцията за премахване на въглехидратите за отслабване хората започнаха да използват протеините като основен източник на енергия. Плюсът на протеините е, че така се изгарят мазнините и запазва мускулната маса. Най – новият вариант е Кетогенната диета, която използва мазнини вместо протеини като основен източник на гориво. Намаляването на  до 50 грама въглехидрати или по-малко обикновено поставя човек в кетоза няколко дни след началото. Постенето е друг метод, за да се постигне и навлезе в начална фаза на кетоза.

Този подход с ниски въглехидрати се използва и по други причини освен загуба на тегло. Известно е, че кетогенните диети намаляват гърчовете. Често лекарите поставят хората с епилепсия на тази диета или план за хранене. Приемането на храна с ниско съдържание на въглехидрати също може да помогне на диабетици, да намали риска от сърдечни заболявания и да помогне на хора, които са инсулинорезистентни. При намаляване на въглехидрати преработената храна се намалява в диетата, за която е доказано, че подобрява акнето.

Има няколко различни версии на кетогенната диета. Стандартът е да се консумират 75% мазнини, 20% протеини и 5% въглехидрати. Можете също да направите велосипедна версия, при която има дни за повторно захранване. Пример за това е яденето на кетогени в продължение на 5 дни и след това 2 дни повторно хранене, което увеличава броя на въглехидратите. Някои хора използват тренировките си, за да добавят въглехидрати. Други използват повече протеин и правят повече от 60% мазнини, 35% протеин и 5% въглехидрати. Повечето хора се радват, че не им се налага да броят калории, те ефективно губят тегло и имат прилив на енергия. Захарите, зърнените храни, плодовете и алкохолът се препоръчва да бъдат елиминирани по време на този процес. Трябва да се консумира повече месо, масло, ядки, сирене, масла и авокадо.

Всъщност можете сами да проверите нивото на кетони в домашни условия. Има лентички за уриниране, върху които цветът съответства на нивото. Кетоните също могат да бъдат измерени в кръвта ви.

Първоначално някои хората изпитват така наречения – кето грип. Симптомите, който някой чувстват са гадене, умора, допълнителен глад и безсъние. Може да се наложи да приемате добавки като натрий и калий през деня. След въвеждане на въглехидрати теглото може да се върне. Кетогенната диета трябва да се спазва, за да се постигнат дългосрочни резултати за отслабване.

Кетоацидозата е, когато кетоните са се натрупали в кръвта. Кръвта ви става кисела и това може да доведе до кома или дори смърт. Това може да се случи при диабетици, които не приемат инсулина си. Признаците на кетоацидоза включват често уриниране, суха кожа, чувство за умора,  объркване или дъхът ви може да мирише на плодове.

Всеки тип тяло е различен. Нашите хранителни нужди са различни за нашите фитнес и здравословни цели. Изборът е ваш, за да опитате какво работи най-добре за вас. Както винаги, устойчивите навици на живот създават трайни резултати и са по-добри за цялостното ви здраве и благополучие.

Общо
Кетоза: Новият най-добър приятел на мазнините
Заглавие
Кетоза: Новият най-добър приятел на мазнините
Описание
Захарите, зърнените храни, плодовете и алкохолът се препоръчва да бъдат елиминирани по време на този процес. Трябва да се консумира повече месо, масло, ядки, сирене, масла и авокадо.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker