Новини

Известна офталмоложка зад каузата „ Локомат за България“ (обновена)

Д-р Хохвахер предложи да оперира Мишо от Стара Загора безплатно

Рехабилитация с локомат.
Локомат “ е швейцарски робот, който помага на хора с цялостна и частична загуба на двигателни функции да проходят отново, както и на пациенти с множествена склероза, церебрална парализа, хора, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта Паркинсон.

Инициативата „ Локомат за България“ ще бъде подпомогната от продажбата на книгата на д-р Анелия Хохвартер „Пътуване“ и в Русе, след като вече мина и пред други български градове. „Локомат“ е швейцарски робот, който помага на хора с цялостна и частична загуба на двигателни функции да проходят отново, както и на пациенти с множествена склероза, церебрална парализа, хора, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта Паркинсон. В Швейцария рехабилитацията и лечението на деца и възрастни с този робот е успешна практика и обикновено се съпътсва и с конна терапия. От 4 до 11 седмици трае лечението с този апарат. Тренировките с него са поне 3 пъти в седмицата по 1 час. Той е със специални сензори, които са разположени по цялото тяло. Роботът е за лечение и цялостна рехабилитация. У нас в момента има такива роботи, които не позволяват надграждане, т.е. за определени крайници. Комисията за лечение на деца в чужбина отпуска 15 000 евро за три седмици, а възрастовите ограничения са до 18 години. За възрастните пациенти не съществува програма към Министерството, те са зависими от благотворителни кампании.
Представянето на творбата на д-р Хохвартер ще се състои на 20 септември 2016 година, вторник, от 17,30 часа в зала „Батенберг“ на Регионалния исторически музей. Събитието се реализира със съдействието на музея, издателство „Персей“ и под патронажа на кмета на Русе Пламен Стоилов и шефа на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов.
Д-р Анелия Хохвартер е една невероятна българка, която живее и работи във Виена. Родена в Горна Митрополия, сега тя е известен офталмолог в клиниката по очни болести „Рудолфщифтунг“ и научен работник в института „Лудвиг Болтцман“ по ретинология и биомикроскопична лазарна хирургия. Има опит в операциите на перде, отлепване на ретината, лечението на глаукома и витреоретинална хуриргия (над 3000 операции). От 2007 г. отговоря за областта на очните болести в комисията “Домашно насилие – изисквания и мерки в здравната система “ към Министерството за здраве, семейство и младежта в Австрия. От 2009 г. е в Комисията по международна медицина към Австрийското дружество на очните лекари, като отговаря за лекарските мисии и за проектите в чужбина. Своя опит тя предава в България, Зимбабве, Ташкент…
Авторката на „Пътуване“ е отдадена на благотворителни каузи като тази „Локомат за България“. Преди време тя подема инициатива за събиране на дарения за реставрация на църквата „Света Троица“ в нейното родно село. Тя е била лазарет на Пирогов и е паметник на културата.
Роботът, за чието закупуване д-р Хохвартер ще помогне със събраните средства от книгата си, може да e от полза на около 20 000 болни у нас. Цената му е около 370 000 евро, а фирмата предлага и 3 години сервизно обслужване. В Австрия, която по територия и население, можем да сравним с нашата страна, има 26 локомата. За благородната кауза ще се приемат и дарения, уточняват организаторите.
Д-р Хохвартер съобщи още, че ако 8-годишният Мишо от Стара Загора, който след удар с пръчка от връстник през лятната ваканция губи зрението на дясното око, е с отлепена ретина ще бъде опериран напълно безплатно от нея. Неговата класна Димитринка Костова се отказа от букетите за 15 септември, за да му помогне. Тя искаше за 15 септември вместо за цветя парите да отидат в сметката на второкласника, за да бъде опериран в Израел.

Общо
Известна офталмоложка зад каузата „Локомат за България“
Заглавие
Известна офталмоложка зад каузата „Локомат за България“
Описание
Парите от продажбата на книгата й „Пътуване“ отиват за робота, който помага на хора с двигателни проблеми да проходят.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker