Новини

Коледната песен „Тиха нощ, свята нощ“ става на 200 години

Свещеник и органист създават рождественския химн, войници от двете страни на фронта го пеят в знак на коледно примирение

Най-красивата и популярна песен, посветена на Коледа - „Тиха нощ, свята нощ“, стана на 200 години.
Най-красивата и популярна песен, посветена на Коледа – „Тиха нощ, свята нощ“, стана на 200 години.

Най-красивата и популярна песен, посветена на Коледа – „Тиха нощ, свята нощ“, стана на 200 години.

Родината на „“Stille Nacht, heilige Nacht“, както е заглавието на немски език на рождественската песен, е Австрия, а нейните автори са един свещеник и един музикант-органист.
Историята на песента е като приказка, красива и малко тъжна, която, както винаги, завършва с щастлив край. Нейните скромни създатели, свещеникът Йозеф Мор и органистът – учител по музика, Франц Грубер, остават неизвестни няколко десетилетия, като се е смятало, че песента е обработка на тиролска народна песен или че е създадена от брат на известен немски композитор. „Анонимната“ коледна песен е включена в песенни сборници, издадени в Дрезден и Берлин, просто като химн на неизвестен автор.
Истината излиза наяве едва след като пруският крал Фридрих Вилхелм четвърти заповядал да се проучи кой е авторът на „Тиха нощ, свята нощ“. Композиторът й, органистът Грубер, става ясен случайно, след като хорист от Залцбург, казва на ръководителя на хора, че песента, която съставът изпълнява, е написана от баща му Франц Грубер. Така всички разбират, че песента е създадена на един дъх, точно в навечерието на святата нощ на 24 декември 1818-а година.
Всъщност, композиторът я написва две години след като свещеникът Йозеф Мор създава текста й. Отначало органистът Грубер я изпълнявал само на китара. Точно тогава пък я чул един майстор, специалист по ремонт на органи /някой си Маухер/, който останал очарован от музиката и започнал да я популяризира. Той помолил композиторът да му даде партитурата и така песента станала известна в цяла Австрия, а оттам и по света.
Така органистът Франц Грубер изживява своя звезден мигq 36 години след написването на песента. Но за разлика от него, свещеникът Йозеф Мор, автор на текста, така й не дочакал този ден и умрял в нищета пет години преди пруският крал да се поинтересува от него и колегата му.
Днес имената на създателите на гениалната коледна песен са изписани върху стената на църквата „Свети Николай“ в Оберндорф.
Започва възходът на песента. Stille Nacht завладява света. Първо Лондон, после Москва, а след това Ню Йорк. Химнът е преведен на повече от 300 езика и се изпълнява от стотици музиканти и певци. Пеят я на немски и английски език през 1914 година и войниците от двете страни на фронтовата линия в знак на Коледно примирение. И най-вече, като божествено послание за мир, разбиратерство, любов и хармония между всички хора.

Валя Караджова

Общо
Коледната песен „Тиха нощ, свята нощ“ става на 200 години
Заглавие
Коледната песен „Тиха нощ, свята нощ“ става на 200 години
Описание
Най-красивата и популярна песен, посветена на Коледа - „Тиха нощ, свята нощ“, стана на 200 години.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker