МедицинатаНовини

Кубинска ваксина забавя или спира растежа на тумори

Островът е лидер в имунологията и медицинските изследвания

В изпитанията с участието на хиляди онкоболни пациенти приемът на CimaVax-EGF в комбинация с традиционна химиотерапия значително е удължил живота им.
Препаратът действа и като ваксина, тъй като до голяма степен може предотврати растежа и метастазите на белодробните тумори.

Ново лекарство срещу рак на белите дробове, което може да се ползва и като ваксина, от 2011 година се предоставя безплатно на пациентите в Куба. Препаратът CimaVax-EGF е разработен от специалисти от Центъра по молекулярна имунология в Хавана, което им е отнело 25 години.

Лекарството е аналог на епидермалния фактор за растеж на клетките EGF. При приемането му имунната система атакува клетки, изработващи ЕGF, в резултат на което нарастването на тумора значително се забавя. В изпитанията с участието на хиляди онкоболни пациенти приемът на CimaVax-EGF в комбинация с традиционна химиотерапия значително е удължил живота им. Препаратът действа и като ваксина, тъй като до голяма степен може предотврати растежа и метастазите на белодробните тумори.
Специалисти от компанията Roswell Park казват, че планират да изследват потенциала на ваксината като профилактика. Освен това те смятат, че епидермалният растежен фактор играе важна роля в много други видове рак като този на простатата, на гърдата, на дебелото черво и рака на панкреаса. „Всички тези заболявания са потенциални цели за тази ваксина“, казва Келвин Ли, имунолог в компанията. Предимно заради финансови причини, кубинците не са тествали Cimavax за други заболявания.
Въпреки че десетилетия Куба беше изолирана от света и подложена на икономически санкции, тя успява да развие на високо ниво биотехнологиите и медицинските изследвания. Заслуга за това имат Фидел и Раул Кастро, които дават приоритет на тези сфери, както и на профилактиката. Началото е след епидемията от трапическа треска денга през 1981 г., когато правителството съсредочва ресурс и изследователски усилия в медицинските изследвания. Първият пробив е производство на интерферон, протеин, които играе важна роля в човешкия имунитет. От тогава кубинските имунолози имат и други постижения, вкл. собствени разработки на ваксини за менингит В и хепатит Б. В крайна сметка кубиците стават лидери в имунологията. От 6 години насам Центърът по молекулярна имунология и Институтът за медицински изследвания Фейнстейн работят и по друга ваксина за лечение на рак на белите дробове, наречена Racotumomab, с напълно различен механизъм.
В Куба, която е известна със своите пури. Там тютюнопушенето е извънредно широко разпространено, а от рак ежегодно умират около 20 хил. души. В 12 от всичките 15 кубински провинции заболяването се явява водеща причина за смъртта.
По материали на https://nauka.offnews.bg/ и https://www.pharmacy-bg.com

Общо
Кубинска ваксина забавя или спира растежа на тумори
Заглавие
Кубинска ваксина забавя или спира растежа на тумори
Описание
Островът е лидер в имунологията и медицинските изследвания.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker