Новини

Кукери наричаха за здраве в Деня на народната носия

Кукери наричаха за здраве в Деня на народната носия
Кукери наричаха за здраве в Деня на народната носия

Днес Русе беше домакин на Ден на народната носия, посветен на предстоящия християнски празник Сирни Заговезни.

Празникът е кулминацията на проекта на Сдружение Обществено полезно училищно настоятелство „Фридрих Шилер“ „Изучаване и популяризиране на българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия“, който е финансиран по Програма „Знание и растеж” на Фондация „Русе – град на свободния дух”, реализирана с подкрепата на Фондация „Еконт“.
Денят на народната носия започна с атрактивно кукерско шествие под звуците на автентични чанове, в което се включиха деца и родители. Празникът беше отрит от г-жа Венцислава Николова – председател на УС на Фондация „Еконт“ и от г-жа Елена Минкова – изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Официален гост на тържеството беше и зам.-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански, който връчи поздравителен адрес на директора на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ г-жа Искра Иванова, от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Тържеството събра стотици ученици от различни училища в Русенска област, техните учители и родители.

Стотици кукери изгониха злите сили малко преди Заговезни
Стотици кукери изгониха злите сили малко преди Заговезни

Минути след официалното откриване гостите имаха възможност да разгледат изложби на кукерски маски и битови предмети. В залата на Канев център се проведе представяне на автентични народни носии. За първи път бяха показани и облекла от автентичната колекция на жител на град Бяла – Велико Тодоров. В рамките на празника се проведе и конкурс „Родител и дете“, в който овациите на публиката и журито спечели четиричленното семейство Колеви от Русе.
По време на Деня на народната носия беше представено и най-дългото пано от шевица, което е направено от ученици и се състои от 200 елемента. Бяха наградени и победителите от ученическите конкурси за кукерска маска и за литературна творба на тема „Прошката“. В конкурса за кукерска маска първото място грабна Максим Стойчев от 4б клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“. На второ място се класира Кристиян Бойков от 4г клас на немската гимназия, а на трето – Мартин Цветанов от 2а клас на СУ „Йордан Йовков“ в Русе. В литературния конкурс на тема „Прошката“ , във възрастова група от 5-7 клас, на първо място се класира Мартина Грозева от 5 клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Второто място журито присъди на Гергана Стойчева от ПМГ „Баба Тонка“, а третото – на Ивена Чонова от 7 клас на СУ „Панайот Волов“ гр. Бяла.
Във втората възрастова група, от 8 до 12 клас, призовото място зае Атея Степанович от 8 клас на СУ „Панайот Волов“ – гр. Бяла. Второто и третото място заеха съответно Вероника Осенникова от 8 клас на СУЕЕ „Св. Константин- Кирил Философ“ и Косара Петрова от 11 клас на СУ „Панайот Волов“ гр. Бяла. Раздадени бяха награди от името на директора на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, от книжарници „Хеликон“ и от театър „Камила“.
Към традициите на празничната българска трапеза по Сирни Заговезни участниците и гостите имаха възможност да се върнат благодарение на кулинарните умения на родителите, които представиха различни ястия. За празничната атмосфера допринесоха групите за автентичен фолклор от читалищата от Семерджиево, Николово, Чилнов, Ценово и Бяла.

Общо
Кукери наричаха за здраве в Деня на народната носия
Заглавие
Кукери наричаха за здраве в Деня на народната носия
Описание
Кукери наричаха за здраве в Деня на народната носия
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker