НовиниХранене и спорт

Кунчо Кунчев: На пазара са най-вкусните и свежи зеленчуци и плодове

Внимавам какво слагам на семейната трапеза, казва управителят на „Общински пазари”, който не пуши, не пие и се опитва да води здравословен начин на живот

IMG_2743
Кунчо Кунчев

Кунчо Кунчев е управител на “Общински пазари” ЕООД от 2010 година след проведен конкурс. В началото на 2013-а договорът му бе удължен за още 3 години. Под негово ръководство дружеството работи с положителен финансов резултат и ежегодно внася най-много пари от дивидент в общинския бюджет. Направени са и редица инвестиции за подобряване на материалната му база, включващо ремонт и реконструкция на над 2 000 кв. м. търговски площи. Модернизирана и облагородена е материалната база на 8 от общо 11 стопанисвани от дружеството пазара.

С Кунчо Кунчев, който освен ръководител е и семеен човек с две деца, разговаряме за здравословните продукти на пазара, за билките, плодовете, зеленчуците, биологичното земеделие, контролът и качеството за спокойствие на клиентите.

Господин Кунчев, преобладават ли земеделските производители на русенските пазари или прекупвачите са повече?

– На Централен пазар работят 103 търговски маси за продажба на плодове и зеленчуци, като повече от 70% са наети от земеделски производители. По другите пазари този процент долу горе се запазва, като имаме и обекти почти със 100% заетост от земеделски производители. Това е пазар „Лилия“. На останалите пазари има общо още 130 маси за земеделска продукция.

IMG_4435
На централния пазар с наемателка

„Общински пазари“ осигурява единствената възможност за земеделските производители, без посредничеството на прекупвачи да реализират продукцията си на крайния потребител, на цени на дребно, благодарение на възможността да търгуват на търговските маси на 11-те стопанисвани от нас пазара. Клиентите имат възможност да напазаруват свежи-скоро набрани, зеленчуци и плодове, нещо което не може да стане в търговските вериги. За местните земеделски производители и за евентуалните бъдещи био производители е необходимо осигуряване на комфортна среда и ръководството на „Общински пазари“ в мое лице поема ангажимент да я осигури. Търговските маси в Русе са едни от най-евтините и достъпни в сравнение с другите градове на страната. В много от случаите, стремежът на „Общински пазари“ е да бъдат привлечени земеделски производители и фирми от региона, които са се доказали в качеството на произвежданите плодове, зеленчуци, хляб, месо и месни произведения, яйца, млечни продукти и вина. От скоро дори млякото добивано в близките животновъдни ферми е достъпно за русенци, благодарение на млекоматите по пазарите. Купувачите очакват от тези производители постоянното добро качество с което вече са свикнали. Имат им доверие, че продукцията не е вредна за здравето.

Има ли вече наематели, които развиват био земеделие?

Бисер Тодоров
И тук се режат ленти…

– Очаквам с нетърпение някои от нашите земеделски производители да получат регистрация и да развиват биологично земеделие, въпреки че съществуват много трудности за това все още в страната и е сравнително скъпо, те ще направят небивал пазарен бум. Хората знаейки, че здравето е най-важното нещо в човешкия живот, все повече търсят продукти без нитрати и остатъчни пестициди, зеленчуци които не са вредни за здравето, които са с много по-добър вкус, произведени без да увреждат околната среда и са готови да платят в пъти повече за плодове и зеленчуци произведени при биологично земеделие. При нас продават продукцията си много земеделски производители, които се доближават изключително много до био земеделието, но разрешителния режим е много тежък и скъп за техните възможности, отнема години и продукцията им би се оскъпила неимоверно, ако решат да си извадят сертификат за биологично земеделско стопанство. Тези производители, обаче използват все още земеделски сечива и машини за борба с плевелите, а не пестициди, използват естествени торове и начини за подхранване на почвата със сеитбо-оборот и редуване с бобови култури, които подхранват земята по естествен и евтин начин, използват наши сортове култури, които имат естествена устойчивост към болести характерни за нашите земи и не се налага да се прекалява с препаратите за растителна защита. Освен това спазват стриктно режима за пръскане и растителна защита и попълват специалните дневници контролирани от Националната служба за растителна защита. Това гарантира, че в продукцията им няма да има негативно влияние върху човешкото здраве и хората без притеснения могат да ги слагат на трапезата си. Това е и един природо-съобразен начин за производство, който не уврежда околната среда, запазва природните ресурси и не е причина за замърсяването на почвата с изкуствени химически вещества, а се използват повече естествени вещества и ресурси.

Толкова ли е трудно да се развива био земеделие у нас?

– Не е лесно. Още няма много биологични земеделски стопанства, те са малки и нямат достатъчно продукция за мащабно предлагане на крайните клиенти. По – големите земеделски стопанства предпочитат интензивното земеделие, което е свързано с използването на много химически вещества и препарати, с цел по-високи и сигурни печалби. Техният пазар е най-често в големите търговски вериги, които имат изисквания плодовете и зеленчуците да изглеждат, едва ли не като фабрично производство, с еднаква големина и без никакви забележими отклонения от еталона, което се постига с драконовска употреба на препарати и торене.

Освен това няма образование, обучение и добра консултантска дейност по всички въпроси касаещи развиването на био производство. Има слаба връзка между науката бизнеса и държавата по тези въпроси. Не е развит добре пазара и не е формирано още потребителско търсене – много хора не са наясно какво представляват тези стопанства и какви са предимствата на продукцията им, оправдаващи по-високата цена. Съществуват и слабости в нормативната уредба, не е добре уредено финансирането на биологичното земеделие, контрола, дори няма още запазен знак.

Някои въобще извършва ли редовни проверки по пазарите?

– Представителите на Националната служба за растителна защита и Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве/РИОКОЗ/ предприемат в началото на всеки сезон съвместни проверки за съдържание на нитрати и остатъчни количества пестициди в плодовете и зеленчуците и оценка на токсикологичния риск за населението. Тези проверки са в изпълнение на национална програма и България като членка на ЕС прави ежегодно като в нея са включени определени видове храни и по определен график се  вземат проби и се изследват плодовете и зеленчуците. За Русе тази година са зеле, марули, праскови, ябълки, краставици и зелен фасул.

Фито-санитарния контрол проверява качеството на предлагания посадъчен материал, а Агенцията по храните всички предлагани сушени или пакетирани плодове, подправки и билки. При оплаквания от граждани, проверки за качеството и безопасност се правят специално бучени инспектори от Дирекция „ ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ“ и Дирекция „ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“ към Регионалната Здравна Инспекция-Русе.

„Общински пазари“ подпомага дейността им, като им осигурява офис в административната си сграда на Централен пазар, където да правят срещи и да извършват писмената си работа при попълване на документи и предоставя при необходимост информация за работещите по пазарите в града.

IMG_4419
На централния пазар има изобилие от билки

Все повече хора търсят освен вкусни и чисти плодове и зеленчуци, и билки, от които се приготвят различни отвари и чай. В този смисъл предлагат ли се билки на пазарите?

– Действително имаме две специализирани търговски маси на Централен пазар за продажба на билки, които самите наематели берат и дори в активния сезон само от планински местности, където няма замърсявания от човешка дейност. Когато се берат билките тези търговски обекти не работят, но качеството наистина е на ниво, аз лично редовно си купувам например жълт кантарион. Всеки може да се осведоми на място за начините за прилагане и приготовление.

А Вие, с това забързано ежедневие, успявате ли да се придържате към един здравословен начин на живот?

– Преди малко повече от 10 години отказах цигарите, долу-горе по същото време спрях и алкохола. Сега всичките ми близки знаят, че по всяко време на денонощието могат да ме ползват за шофьор /смее се/.

В това забързано ежедневие със съпругата ми се стремим да осигурим на децата и на себе си прясна и свежа храна. Внимаваме какво слагаме на трапезата си. Често купувам и риба, вземам я от пазарчето на „Сан Стефано”, където винаги е прясна. А особено през зимата и билковите чайове са на почит в нашето семейство.

Въпросите зададе Мария ИВАНОВА

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker