Новини

Куркумата – по-ефективна от някои лекарства

Полифенолът в подправката има стотици ползи за здравето

Куркума - Помага и в борбата с артрита.
Куркумата е широко използвана подправка и лекарство в различни култури в продължение на хиляди години.

Много изследвания са правени за куркумата и за ползите от съдържащия се в нея куркумин. Учените са потвърдили, че тази билка доказано има лечебни и терапевтични свойства по-мощни от изкуствено създадени лекарства.

А ето и списък на лекарствата, които куркуминът може да замени:
1. Прозак и имипрамин (антидепресанти) – проучване е установило, че куркумата е толкова ефективна, колкото Прозак и Имипрамин за намаляване на депресия при животни.
2. Аспирин (за разреждане на кръвта) – проучване и тук установява, че куркуминът има същите антитромбоцитни ефекти като аспирин. Помага и в борбата с артрита.
3. Метформин ( лекарство, което се изписва на диабетици) – куркумата може да бъде полезна за хора в пред диабетно състояние и диабетици. В действителност изследователите доказват, че куркуминът е до 100 000 пъти по-мощен от метформина в това да увеличава поглъщането на глюкоза и в същото време да потиска производството на глюкоза в черния дроб.
4. Кортикостероиди (стероиди) – Проучванията показват, че куркуминът е мощен колкото кортикостероидите, които се използват за лечение на лупус и астма. Куркумата е за предпочитане пред кортикостероидите, които имат сериозни странични ефекти. Повишават риска от инфекции и висока кръвна захар.
5. Lipitor (за холестерол) – Куркумата показа добри резултати в сравнение с Lipitor, според наскоро направено проучване. Може да намали холестерола, бори възпаления и намалява оксидативния стрес.
6. Oxaliplatin (химиотерапевтичен медикамент) – едно изследване, публикувано в „Журнал за рака“ е установило, че куркуминът е по-лечебен от оксалиплатина като антипролиферативен агент в колоректалните клетъчни линии.
7. Противовъзпалителни лекарства – изследванията показват, че куркуминът е по-мощен от лекарства, които се борят с възпаления, включително: „Сулиндак“, „Напроксен“, „Индометацин“, „Диклофенак“, „Дексаметазон“, „Целекоксиб“, „Ибупрофен“, „Тамоксифен“, „Фенилбутазон“.
54 проучвания са установили, че куркумата по-ефективно убива раковите клетки или отслабва устойчивите клетъчни линии на рака в сравнение с конвенционалното лечение.Изследванията потвърждават изключителните антитуморни свойства на тази билка, докато спрямо някои видове лекарства раковите клетки развиват резистентност.
Куркумата е широко използвана подправка и лекарство в различни култури в продължение на хиляди години. Това е силен аргумент за нейното налагане в алтернативната медицина, в това число и като катализатор за лечение на рак.
Куркумата е известна още с това, че облекчава болки има силно противовъзпалително действие, което се дължи на антиоксидантните свойства на куркумина. Куркумата се използва при артрит, киселини в стомаха, стомашна болка, диария, проблеми с черния дроб, жлъчния мехур, разстройства и други.
С профилактична и лечебна цел всеки може сам да си приготви паста от куркума. Вижте рецептата, като кликнете върху картинката горе.

Общо
Куркумата – по-ефективна от някои лекарства
Заглавие
Куркумата – по-ефективна от някои лекарства
Описание
Полифенолът в подправката има стотици ползи за здравето.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker