Новини

Куркумин – чисти свободните радикали и плаки в мозъка

„Чай” от куркума или куркумин и мед предпазват от тежки болести

Куркумин – регулира днк и чисти мозъчни плаки.
Уникалното въздействие на тази източна подправка се дължи основно на биоактивното съединение куркумин.

Куркумата е традиционно използвана за лечение на кожни заболявания, заболявания на черния дроб, рани, болки в ставите, дихателни проблеми и нарушения в храносмилането. Чисти свободните радикали, нейните силни противовъзпалителни и антибактериални свойства помагат на хората да се преборят с още редица заболявания. Уникалното въздействие на тази източна подправка се дължи основно на биоактивното съединение куркумин. Защо той е толкова мощен? Тук ще изброим някои от възможностите на това съединение.

Куркумин – регулира днк и чисти мозъчни плаки
Изследванията показват, че куркуминът може положително да регулира над 160 физиологични пътища, да повлияе на над 700 гени. Помага да се подобри състоянието на клетъчните мембрани. Поредица от проучвания показват, че куркуминът има пряк ефект върху хистоните, които са прости белтъци, основен структурен елемент на хромозомите. Те имат още една много важна функция – да регулират генната активност. Куркуминът има положително влияние върху носещи и сигнализиращи молекули, които в случай на неправилно функциониране водят до възпалителни реакции, автоимунни заболявания, проблеми с ДНК и РНК регулацията.
Доказано е, че биоктивното съединение има терапевтично действие върху автоимунни, метаболитни, възпалителни заболявания, неврологични болести, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, при проблеми с черния дроб. То е от полза и на пациенти с Алцхаймер. Новооткрити съединения в куркумата, наричани ароматни турмерони, помагат на ендогенните неутрални стволови клетки да растат.


Тези стволови клетки играят важна роля за възстановяването на мозъка, а куркуминът намалява натрупването на опасните бета-амилоиди в мозъка на пациенти с Алцхаймер и разрушава съществуващи плаки, свързани с болестта. Хората с тази болест имат възпаление в мозъка, а куркуминът е известен с мощни противовъзпалителни свойства и може да инхибира ензими и хормони, които провокират възпалителни процеси.
Универсален лек срещу рак?
Куркуминът изглежда универсално приложим за почти всеки вид рак, въпреки че ракът се причинява от различни молекулни патологии, твърдят онколози, привърженици на природните лечебни средства. Според изследванията този широк спектър на куркумина се дължи на факта, че когато попадне в клетката, това вещество засяга над 100 молекулни пътища. Освен това куркуминът не е токсичен и не влияе на здравите клетки. Експерименти доказват, че той може ефективно да действа едновремемнон с някои лекарства за химиотерапия, подпомагайки процеса на унищожаване на патологичните клетки.
Куркуминът е също мощно антимикробно средство. Той помага да се поддържа храносмилателната система здрава и намалява риска от заболявания като язва и рак на стомаха. По-мощно средство е, когато е комбиниран с мед. В действителност, тази комбинация е по-силна отколкото антибиотиците. Чистият биологичен мед има силни антибактериални свойства.
Този природен антибиотик е в състояние да се бори с възпаления, подсилва имунната система, лекува бактериални и гъбични инфекции.
Лечебна смес от куркума и мед
В приготвянето й няма никаква философия. Една супена лъжица куркума на прах на 100 гр. суров биологичен мед се смесват в стъклен буркан, добре се разбъркват ,след което могат да се консумират. По лъжица 3 пъти на ден профилактично.
Ако обаче търсим лечебен ефект, предварително трябва да се погрижим да си набавим качествен екстракт от куркумин, защото куркумата, която се продава в супермаркета не е с високо съдържание на полезната съставка.Корен куркума съдържа едва 3% куркумин, при това той се абсорбира трудно от организма. В суров вид сe усвоява около 1% от наличното вещество. Главната причина за ниската бионаличност на куркумина е бързият му интестинален и чернодробен метаболизъм. Едно изследване установява, че приемът на куркумин с пиперин, основният алкалоид в черния пипер, увеличава 20 пъти бионаличността на куркумина. При това без токсични ефекти.
Заради ниската усвоямост на куркумина, е добре да се потърси екстракт от биологична куркума с високо качество, с най-малко 95% куркуминоиди. За противоракови дози се считат до 3 грама екстракт от куркумин 3-4 пъти дневно. С лечебна цел може да се ползва и „чай” от куркума. Твърди се, че при варенето се куркуминът става по-лесно усвоим от организма. Една супена лъжица се слага в литър вряща вода, варенето продължава още 10 минути. Получава се 12 –процентов разтвор, който се пие след охлаждане. След около 6 часа концентрацията на активното вещество намалява двойно, така че е добре течността да се изпие в рамките на 4 часа след варенето.

Общо
Куркумин – чисти свободните радикали и плаки в мозъка
Заглавие
Куркумин – чисти свободните радикали и плаки в мозъка
Описание
„Чай” от куркума или куркумин и мед предпазват от тежки болести.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker