Новини

Последен модел апаратура в УНГ отделението на ВМА

Импедансметърът диагностицира редица заболявания, вкл. намаляване на слуха

Последен модел апаратура в УНГ отделението на ВМА.
Апаратура за установяване на състоянието на средното ухо.

Последен модел на технологиите е новият импедансметър, с който клиника „Уши, нос, гърло“ към ВМА вече разполага.Тази апаратура за установяване на състоянието на средното ухо е единствена в страната. Тя ще се използва не само за поставяне на по-точни диагнози, но и за проследяване на резултатите от лечението.
С новата апаратура диагностиката вече влиза в 21 век, коментира подп. д-р Дончо Дончев, шеф на отделение в клиниката „УНГ“ във ВМА. Цената му е близо 14 000 лева, а средствата са отпуснати от Министерство на отбраната, за което медиците благодарят.
Импедансметърът е основно диагностично средство за установяване състоянието на елементите на средното ухо. С някои от диагностичните средства може да се добие представа и за слуховия нерв и то в най-началната част. Важна роля апаратът играе при диагностицирането на редица заболявания, свързани с намаляване на слуха, връзката между състояние на носа и на средното ухо. Приложим е за всички състояния, водещи до затруднение на изравняването на налягането на тъпанчевата кухина; натрупването на течност и срастване в тъпанчевата кухина. Най-честото състояние, което предизвиква тези изменения, е третата сливица.
Новата апаратура се използва още при алергичен ринит и за установяване на синузит при по-големите деца; за наличие на остър отит; както и във всички състояния, при които има перфорация на тъпанчевата мембрана – с цел да се установи дали има проходимост в евстахиевата тръба, от което зависи и оперативното лечение.
Апаратурата намира приложение и при отосклерозата, както и за бърз тест при деца или пациенти, при които има слаба комуникация или симулиране, обяснява д-р Дончев. Известният специалист по оториноларингология и аудиология се е квалифицирал в Прага, Виена, Будапеща и Загреб. Бил е на мисии в 7 държави, работил е в Оперативната щабквартира на НАТО в Неапол от 2007 до 2010 година.

Общо
Последен модел апаратура в УНГ отделението на ВМА
Заглавие
Последен модел апаратура в УНГ отделението на ВМА
Описание
Импедансметърът диагностицира редица заболявания, вкл. намаляване на слуха.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker