НовиниОт природата

Лавандулата – успокоява, стимулира кръвообращението и премахва газове

Тинктурата от билката е ефикасна при главоболие и депресия

Лавандулата – успокоява, стимулира кръвообръщението и премахва газове.
Лавандулата – успокоява, стимулира кръвообръщението и премахва газове.

Тази храст достига до 100 – 200 см. височина, но при нашите условия се развива като полухраст. Стеблата на лавандулата са многобройни, представляват малки сбити туфи, възходящи или изправени. Листата са продълговати или линейни, младите са бяловълнести, а по-старите са зелени оголяващи, с жлезисти власинки. Венчетата обикновено са със синьовиолетови (рядко бели). Тази билка цъфти от юли до август.
Тя се отглежда като етеричномаслено растение предимно в подбалканските полета, в Североизточна и Източна България и на определени места в Западна България. Лавандулата се среща и в Средиземноморието. Южна Европа широко култивира тази билка.
Лавандуловото етерично масло съдържа: линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин и др. Най-ценна от всичките съставки е линалилацетатът, като в зависимост от условията на отглеждане този естер варира от 30 до 60 %. Френското лавандулово масло е едно от най-висококачествените, защото се получава от алпийски лавандулови находища. Българското лавандулово масло се отличава с траен фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат в него е ниско. Нашето масло съдържа около 38—42%  линалилацетат, 12% терпинеол, свободен линолоол, мирцен, оцимен, пинен и др.
Лавандулата има успокояващ ефект, бори се успешно със спазмите, стимулира кръвообращението, премахва газовете, страхотен лек за нервната система, помага на хората да се отпуснат и да релаксират, подпомага жлъчния поток.
Любопитно е, че цветовете на билката се прилагат като успокояващо средство при неврастения, мигрена, сърдечна невроза със сърцебиене. Има и холеретично действие. Но също така цветовете притежават и диуретично действие.
В нашата народна медицина лавандулата се използва за стимулиране на храносмилането. Интересно е, че се прилага и против молци, защото успешно се справя с всякакви инсектициди. Етеричното масло също намира приложение при разтриване и невралгични болки.   

Етеричното масло може да се разрежда и да се използва при ухапвания от насекоми и ужилвания, или да се смесва с масло преносител и да предпазва от слънчево изгаряне, и за лечение на топлинен удар.
Етеричното масло може да се разрежда и да се използва при ухапвания от насекоми и ужилвания, или да се смесва с масло преносител и да предпазва от слънчево изгаряне, и за лечение на топлинен удар.

Три чаени лъжички счукани на ситно цветчета се заливат с две чаени чаши гореща вода. След изстиване се прецежда и се изпива в продължение на един ден. Настойката от цветовете хората приемат при нервно изтощение, главоболие, тежест, по време на раждане, колики и лошо храносмилане. Слаба настойка (25% от нормалното съдържание) се дава на бебета за колики, раздразнителност и възбуда.
Тинктурата от цветове пък е ефикасна при главоболие и депресия.
Кремове за кожата, направени от етерично масло на лавандула, се приготвят чрез добавяне на няколко капки от маслото в друг крем, като например крем с лайка, за екзема.
Лосионът се приготвя по същия начин, но се добавя малко масло към водата и се използва при слънчеви изгаряния и опарвания. При болки в гърдите разтривката с етерично масло на лавандула е страхотен лек, а при астма и бронхитни спазми се добавя масло от лайка и масло преносител.
Невероятен ефект при премахването на въшки има лавандуловото масло. Трябва само да се разтвори във вода и да се използва като се втрива в косата или да се намокря ситен гребен за гнидите.
Които се нуждае от масаж, трябва да знае, че масажно масло се прави чрез добавяне на малко лавандулово масло към масло преносител и се втрива при болки в мускулите или в задната част на врата и при главоболие или при първи симптоми на мигрена.
Етеричното масло може да се разрежда и да се използва при ухапвания от насекоми и ужилвания, да се смесва с масло преносител и да предпазва от слънчево изгаряне, и за лечение на топлинен удар.
И накрая трябва да споменем, че големите дози от лавандулата не се препоръчват по време на бременност, тъй като билката е маточен стимулант!

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker