МедицинатаНовини

Лазерните терапии дават отличен козметичен резултат при третирането на разширени вени

Разширените вени са често срещано и добре познато заболяване, особено сред възрастните хора, а в днешно време, все по-често се наблюдават оплаквания и от млади хора. Освен вродената предразположеност, затлъстяването също е рисков фактор. Много жени пък срещат проблема по-млади, поради честото носене на обувки с висок ток. 

Лазерът е една от най-бързо развиващите се технологии в медицината. Тази технология позволява по-прецизно, ефективно и в същото време нежно лечение.
Лазерът е една от най-бързо развиващите се технологии в медицината. Тази технология позволява по-прецизно, ефективно и в същото време нежно лечение.

Съвременната медицина обаче намира решение на този проблем.

Д-р Томас Филипич е специалист по лазерна хирургия, практикуващ в австрийската клиника Wiener Privatklinik. С над 150 операции годишно, той е признат в международните професионални среди и изнася лекции по различни теми в областта на съвременната сърдечно-съдова,лазерната и хемороидната хирургия. С него разговаряме за съвременните терапии при лечението на този проблем и по-специално как лазерната хирургия може да ни спаси, ако страдаме от разширени вени.

Д-р Филипич, какъв е вашият основен акцент в лазерното лечение?

Лазерът е една от най-бързо развиващите се технологии в медицината. Тази технология позволява по-прецизно, ефективно и в същото време нежно лечение. Това означава по-малко болка, по-малко загуба на кръв и по-добър козметичен резултат.

Какви са най-честите здравословни оплаквания на вашите пациенти?

Най-често моите пациенти се свързват с мен ако искат преглед, който да установи дали лазерната терапия е възможна за тях, за да се избегне класическата операция за лечение хемороиди, разширени вени или прекомерно изпотяване. В повечето случаи това е възможно, дори в напреднали етапи винаги има възможност за комбиниране на различните методи с цел по-малка инвазивност на лечението.

Нека поговорим малко за разширените вени. Как ги лекувате?

В началото е необходимо точно изследване чрез дуплексна сонография, за да се планира терапията заедно с пациента. В повечето случаи водещата вена трябва да бъде затворена с лазерна енергия, без рязане или оголване. Това означава по-малко болка, кратко време за компресия след интервенцията и без белези – перфектен козметичен резултат. Страничните разклонения могат да бъдат отстранени с микро инструменти чрез разрези от 2 мм. Компресивните чорапи трябва да се носят само 10-14 дни след операцията.Лечение е възможно през цялата година!

Кой може да се подложи на това лечение?

От гледна точка на пациента няма ограничение, единственият ограничаващ фактор е диаметърът на вената. В случай на диаметър над 2,5 см, най-вече на бедрото, премахването е по-малко, но все пак лазерът се използва за подбедрицата, за да се намали увреждането на нервите.

Какви са очакваните резултати при това лечение?

Резултатът от лазерната процедура е дълготрайно затваряне на лекуваните разширени вени, което отново регулира притока на кръв и така намалява риска от тромбоза или язви.

Колко време продължава операцията?

Средно процедурата на единия крак отнема около 30-40 минути, но ако е необходимо и двата крака могат да се работят едновременно.

Каква анестезия се използва?

Възможно е да се използва всеки вид анестезия , в зависимост от разширяването, независимо дали е локална, регионална или пълна упойка. Този въпрос трябва да бъде решен заедно с анестезиолога.

Колко дълъг е периодът на възстановяване?

Обикновено, веднага след операцията пациентът може да извършва всякакъв вид ежедневна дейност. Спортна активност трябва да се избягва в продължение на 3 седмици. По десетобалната система нивото на болка при пациентите е описано между 0 и 2.

Това решава ли проблема за цял живот?

Обикновено проблемите с вените са генетично заложени, това не може да се реши с операция. Така че на въпроса дали проблема ще се завърне след време може да се отговори, да, но на други места на крака. Веднъж третирана, оперираната зона би трябвало да е излекувана завинаги.

Общо
Лазерните терапии дават отличен козметичен резултат при третирането на разширени вени
Заглавие
Лазерните терапии дават отличен козметичен резултат при третирането на разширени вени
Описание
Разширените вени са често срещано и добре познато заболяване, особено сред възрастните хора, а в днешно време, все по-често се наблюдават оплаквания и от млади хора.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker