Новини

„Лечение без граници“ с българо-немски разговорник за пациенти

Той ще помага на българите, които се лекуват в Германия, да се ориентират в чуждоезиковата среда

В разговорника ще намерите изрази, с които да кажете какво ви боли, каква е болката, дали се чувствате добре или не.
Лечение без граници “ е социален проект, който подкрепя българи, които се нуждаят от лечение в чужбина.

Лечение без граници“ е социален проект, който подкрепя българи, които се нуждаят от лечение в чужбина. Екипът от доброволци на неправителствената организация създаде българо- немски болничен разговорник в помощ на пациентите, които се лекуват в Германия.

В разговорника ще намерите названията на всички човешки органи на немски език и най-често употребяваните изрази в болнична среда от медицинския персонал и пациентите. Като използвате разговорника, ще можете да разберете, когато лекарят ви пита как се чувствате или когато ви казва какво е необходимо да направите преди операцията, как да си вземате лекарствата и т.н. В разговорника ще намерите изрази, с които да кажете какво ви боли, каква е болката, дали се чувствате добре или не. В него ще намерите и редица други думи и изречение, които могат да ви бъдат полезни в комуникацията с болничния персонал, ако не владеете немски език или ако в момента до вас няма преводач. Разбира се, разговорникът не е направен с цел да замени преводача, но е удобен начин да помогне на пациента да се ориентира в стресиращата чуждоезикова среда и при необходимост да потърси помощ.
Предстои издаването на подобен тип разговорници на други езици. За да достигне информацията до повече нуждаещи се, „Лечение без граници“ разчита на споделянето на информацията. Освен това неправителствената организация търси доброволци за съставяне на разговорниците и за превод в чуждите болници или пък за полезни съвети относно града, където ще се проведе лечението. Екипът на организацията вярва, че инициативата е благородна и полезна и затова разчита на хора, които желаят да застанат зад подобна кауза.
Началото на „Лечение без граници“ е поставено през 2013 година от група ентусиасти, участници в инкубатора за социално предприемачество на „Обединени идеи за България“. Година по-късно те получават първия имейл от семейство, което им се доверява в труден за него момент. От тогава до сега екипът дава съвети за възможностите за лечение в чужбина и помага на място на пациенти, които се нуждаят от това. Над 110 души са се възползвали от услугите на „Лечение без граници“, а доброволческата мрежа в 14 държави от Европа и Северна Америка наброява повече от 130 души. От организацията споделят, че опитът ги е научил, че най-важното е да подкрепят пациентите и техните семейства преди, по време и след лечението в почти неизбежният сблъсък с бюрокрацията.
За достъп до разговорника, повече полезна информация и за връзка с „Лечение без граници“ публикуваме адреса на сайта на организацията – https://lekuvam.se.

Общо
„Лечение без граници“ с българо-немски разговорник за пациенти
Заглавие
„Лечение без граници“ с българо-немски разговорник за пациенти
Описание
Той ще помага на българите, които се лекуват в Германия, да се ориентират в чуждоезиковата среда.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker