Новини

Личи – намалява риска от инсулт и потиска апетита

Китайците смятат, че в плода е максимално изразена енергията Ян

Личи - китайците смятат, че в плода е максимално изразена енергията Ян.
Личи е идеален за редовна консумация и поддържане на здравословното състояние.

Един малък необичайно изглеждащ южен плод все по-често бива използван в козметиката и парфюмерията. Родината му е Китай, но също се среща и в други азиатски райони като Тайланд, Индия, Мадагаскар, Бангладеш, Пакистан, Филипини, Тайван и Виетнам. Наричат го личи. Той е изключително ароматен и вкусен.

Обвивката му е грапава и с много израстъци, а в средата има голяма семка. За консумация става месестата част между семката и обвивката. Личи е идеален за редовна консумация и поддържане на здравословното състояние. Може да се намери и у нас в големите хранителни вериги. Китайците смятат, че в плода е максимално изразена енергията Ян, която е енергията на силата и светлината, на огъня и вятъра. Те още смятат, че „един плод личи е равен на три огнени факли“.
Плодчето личи е богато на ненаситени мастни киселини, благодарение на които по-бързо и лесно се усвояват бета-каротина и мастноразтворимите витамини. Източната медицина използва личи като стабилизатор на нивото на кръвната захар при хипогликемия и диабет. Предотвратява се образуването на съсиреци в кръвта, намалява риска от инсулт и инфаркт. Личи също е добър източник на фибри и въглехидрати и на витамини от В групата. Точно заради това си съдържание, то потиска апетита и стимулира метаболизма.
В личи има високо съдържание на магнезий, манган, мед, желязо и фолиева киселина, благодарение на които се образуват червените кръвни телца. Малките странни плодчета подпомагат образуването на нови кръвни клетки, освен това заздравяват структурата им.
Личи е богат на антиоксиданти нищо, че размерите му са толкова малки. Консумирайки го си осигуряваме защита срещу свободните радикали и борим процесите на стареене.
В източния плод нивата на калий са високи, а количеството натрий е минимално. Редовната консумация на личи предпазва сърцето от високо кръвно налягане. Предпазва сърдечносъдовата система от заболявания, намалявайки нивата на лошия холестерол в кръвта и стимулирайки добрия холестерол. Олигонолът, който се добива от екзотичния плод, може да повиши нивата на азотен оксид, сочат лабораторни проучвания. При по-високи нива на азотния оксид в кръвта се разширяват стеснените кръвоносни съдове и се намаляват нивата на кръвното налягане. Олигонолът не се открива естествено в плода. Той представлява смес от антиоксиданти от обвивката му, както и от други източници, като зелен чай.
Личи е богато на витамин C. В една чаша се съдържа повече от 100% от препоръчителното дневно количество от витамина. Той също е и с ниско съдържание на мазнини.

Общо
Личи - намалява риска от инсулт и потиска апетита
Заглавие
Личи - намалява риска от инсулт и потиска апетита
Описание
Китайците смятат, че в плода е максимално изразена енергията Ян.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker