Новини

Обичайте се, хора! е посланието на Рождество Христово

На Бъдни вечер най-важни са молитвите и благопожеланията

Отново очакваме Рождество Христово.
В самото навечерие на Рождество Христово, на 24 декември, семействата празнуват Бъдни вечер.

Отново очакваме Рождество Христово. Празникът е израз на Боговъплъщението – Бог се явява в плът като обикновен син човешки, а неговото послание е: „Обичайте се, хора! Това е единственият път на вашето спасение!“ Именно за да приемат тази святост, християните се подготвят духовно чрез пост, молитва и изповед, приемат причастие.
В самото навечерие на Рождество Христово, на 24 декември, семействата празнуват Бъдни вечер. На този ден свършват 40-дневните коледни пости, а същността на празника се свързва с радостта от очакваната вест – раждането на божия син. Името „Бъдни вечер“ идва от молитвените благопожелания за бъдещето, като например за здраве и плодородие, за радост и щастливи дни.
На този ден рано вечерта цялото семейство се събира около трапезата. Тя трябва да е постна и на нея да има нечетен брой ястия – 7,9 или 11. Прави се питка, наречена боговица, в която се поставя сребърна пара. Най-старшият я разчупва, като първото парче оставя настрани за Богородица и починалите, следващото – за къщата, а другите се раздават на останалите членове на семейството. У когото се падне парата, се смята, че цяла година ще бъде щастлив. Ако парата остане в парчето за Богородица или за къщата, значи годината ще е много добра за всички. Тези и други гадания са отзвук от езическите обичаи, по-важното в случая са благодарствените молитви и пеенето на Рождественския химн, защото те съдържат духовната същност на празника и ритуалите.
Но това не са просто ритуали, които по традиция трябва да спазваме, защото сами по себе си от тях кой знае какво няма да произтече, ако вътре в душите ни не настъпи промяна, която да ни отдели от низкото и пошлото и да ни преобрази със силата на любовта и вярата, за да станем по-добри, по-възвишени и хармонични личности. С други думи целият празник губи духовен смисъл, „ако Христос не се роди в сърцата ни“.
Когато Христовото учение се появява на света, той е раздиран от противоречия, от омраза, разпътство, безчовечност. В тази цивилизация материалното вече е взело връх над духовното, но у човеците остава дълбоко стаен копнежът по истинния Бог и по съвършенството и добротата, които той олицетворява.
Когато идва Синът божий, той помага на човек да се съедини с Бога, да трансформира тленния живот във вечен, низшето да се докосне до висшето, помага на човек да се самопознае и усъвършенства. Затова на Рождество празнуваме раждането на Бога в човешката душа, чрез което тайнство човек се устремява към възвишеността.
За да преживеем всичко това обаче, не е достатъчно просто да изпълним традиционните ритуали, защото сами по себе си от тях кой знае какво няма да произтече, ако вътре в душите ни не настъпи промяна, която да ни отдели от низкото и пошлото и да ни преобрази със силата на любовта и вярата, за да станем по-добри, по-възвишени и хармонични личности. С други думи целият празник губи духовен смисъл, ако Христос не се роди в сърцата ни.
.

Общо
Обичайте се, хора! е посланието на Рождество Христово
Заглавие
Обичайте се, хора! е посланието на Рождество Христово
Описание
На Бъдни вечер най-важни са молитвите и благопожеланията.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker