Новини

Любомир Джеков: Приготвяме хляб с квас само от чисти и качествени брашна

В центъра на Русе, на ул. „Асен Златаров“ 6 има занаятчийска пекарна. Нейната марка „Бейкър стрийт“   Български еднозърнест Лимец | Facebook вече е добре позната на ценителите на качествените и здравословни продукти. Основното й производство е над 10 вида хляб, но тя предлага и други изделия, приготвени по уникални рецепти. Когато преди няколко години Любомир Джеков създава бизнеса си, следва една единствена максима – да предлага на клиентите си най-доброто, да не прави компромис с качеството и да уважава българските традиции в приготвянето на „хляб наш насущний“. Днес той ще разкрие част от тайната си за вкусен и здравословен хляб. 

Здравейте, г-н Джеков, Вашата пекарна предлага над 10 вида хляб. Защо толкова много и какви са качествата на различните хлябове?

Всичките 10 вида занаятчийски хляб се правят с квас ,  приготвят се по наши рецепти.  Самият квас, за да сме сигурни в качествата му,  ние си го отглеждаме, поддържаме, сменяме. Поддържаме този богат асортимент, защото има различни хора, които търсят различни неща. Бихме искали да отговорим на изискванията на една по-голяма част от хората, а хубавото е, че това не ни затруднява производствено или финансово.  Всеки вид хляб има свой вкус, мекота, миризма, издръжливост, начин на консумация. Някои видове например са по-подходящи за филии, за тостер, за сандвичи, докато други видове са по-подходящи за консумация със супи и друг вид ястия.

Кои видове хляб най-много се търсят и защо според вас?

Ще отговоря отзад напред. Защото се харесват най-много, затова и се търсят най-много, допаднал им е вкусът.

Искате да кажете, че вкусът е водещ, а не например здравословните ползи?

Според мен и двете определят търсенето, клиентите ни държат на качеството, на  здравето, но не пренебрегват вкуса, защото е добре един хляб да се консумира не само от даден член на семейството, а от всички в дома, от гостите също.  Най-добре е, когато постигаме всичко в един продукт. И очевидно успяваме, защото много наши клиенти споделят, че често хлябът е изяден по пътя и трябва да се върнат за друг. За мен това е висока оценка, за което им благодаря и което ме задължава да поддържам това ниво и да се развивам.

И все пак, сигурно някои видове хляб имат повече почитатели отколкото други?

Водещите хлябове, които най-много се купуват, са от 100 % лимец, датски мнозърнест, селски с покълнали ръжени зърна, бял селски, с ечемичен малц и слънчогледови семена, от 100 % процента ръж. Използваме брашна от подбрани сортове лимец, ръж, спелта, емер, пшеница. Напоследък стана популярен един атрактивен хляб с активен въглен, черен отвън и отвътре. Някои хора се стряскат, други се възхищават от вида му.

Активният въглен се препоръчва за изчистване на организма от токсини. С тази цел ли го произведохте, откъде ви дойде идеята?

Лично аз съм го взаимствал от други държави. Историята му тръгва от Южна Корея, Япония, САЩ, впоследствие се пренася в Европа и най-накрая в България. Гледал съм по клипове, общувал съм с колеги и така започнах първите си опити да правя такъв хляб през 2018 г. Да,  ефектът на активния въглен е да изчисти нашия организъм от вредните вещества, от тежките метали, помага на отделителната система, като изчиства тънките черва и дебелото черво. Интересно е, че помага и  при разстройство, и при запек. При това е вкусен и ядлив, подходящ е за сандвичи и за манджи със сосове.

От какво брашно е хлябът с активен въглен?

Правим го с бяло пшенично брашно. Работим със специално бяло брашно, а не с широко разпространеното в търговските мрежи. То е от български сорт пшеница, селектиран преди 32 години, отглежда се и се съхранява  на две различни места в България. Аз работя с мелничаря, той пък работи със самите земеделци. Така се намерят правилните хора, които искат да работят, както трябва – зърното да се гледа по правилния начин, да не се третира с химикали, да са по-малки насажденията, да не се търсят високи добиви за сметка на качеството; от своя страна мелничарят да смила зърното както трябва, да не третира брашното с химикали, да го съхранява по правилата; после хлебарят да приготви хляба само с качествени съставки и при спазване на съответната технология. Само така крайният продукт е истински качествен и здравословен. Затова връзката „земеделец- мелничар- хлебар – търговец“ е много важна. За съжаление в продължение на десетилетия тя беше подценявана у нас.

Много често чуваме, че в брашната днес има куп добавки, които подобряват качествата и издръжливостта им? 

Да, така е, затова казвам, че е важна тази верига от земеделския производител до хлебаря и търговеца, когато държиш да предложиш на клиента качествен и здравословен продукт. Всички в нея трябва да са убедени, че клиентът има право на високо качество. Нашите брашна са чисти, те нямат  консервант, стабилизатор, избелител, овкусител, затова са с по-малък срок на годност от обичайно разпространените. Който се интересува, може бързо да направи разликата.

Какви видове квас произвеждате?

От ръж, от лимец, с комбинирани брашна , от типово брашно.

За хора със стомашно-чревни проблеми хляб с какъв квас е по-подходящ?

Не бих искал да влизам в ролята на експерт по хранене, всеки, които има подобни проблеми , е най-добре да потърси лекарска помощ, да разбере какво точно му има и чак след това да се насочи към най-подходящия за него хляб. Това, което обаче със сигурност зная, е, че хлябът с квас е здравословен и влияе много добре на чревния микробиом. Според специалисти заради ферментиралия продукт се получава естествено редуциране на глутена в брашната, от които се приготвя хляба. Квасът променя биоактивността на брашното, което стимулира растежа на полезните чревни бактерии. Все пак искам да напомня, че здравето е резултат от комплексни причини и като цяло зависи от начина ни на живот. Не може да се очаква, че само хлябът ще ни излекува, но пък може да сме сигурни, че истинският хляб няма да ни разболее и може да ни помогне при лечението.   

Чистият и вкусен хляб е полезен, но за хората може би е важна и трайността на хляба. Вашият хляб с каква трайност е?

Хлябовете ни са доста издръжливи, благодарение на нашата технология при нормално съхранение в кутия за хляб или в шкаф те издържат до една седмица. Нашите хлябове не бива да се съхраняват в хладилник. Това е остаряла практика, прави се за тъй наречените „найлонови“ хлябове, нарязани на филийки. Те се развалят след 2-3 дни, но хладилникът всъщност намалява живота на хляба.
Бих искал да подчертая, че аз не се стремя да бъда най-добрият, по-важно от това е постоянството, да не спираш, да не се плашиш от трудностите. Ако непрекъснато се стараеш да бъдеш най-добрият, това е изтощително, да не говорим, че в един момент системата ти рухва или излиза по-добра система, или пък ти се изморяваш. Но когато един бизнес е правилно организиран, ти си постоянен, държиш на качеството и не спираш да се развиваш, имаш устойчивост и растеж.

Общо
Любомир Джеков: Приготвяме хляб с квас само от чисти и качествени брашна
Заглавие
Любомир Джеков: Приготвяме хляб с квас само от чисти и качествени брашна
Описание
Новият хит на пекарна „Бейкър стрийт“ е хляб с активен въглен, полезен е за червата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker