Новини

МД “Елиас Канети” стартира световна кампания в подкрепа на Литературен фестивал Русе

Ценителите на литературата имат възможност да чуят текстове от още неиздадени творби

От осем години Русе се радва на литературния фестивал, който МД “Елиас Канети” организира всяка есен.
От осем години Русе се радва на литературния фестивал, който МД “Елиас Канети” организира всяка есен.

От осем години Русе се радва на литературния фестивал, който МД “Елиас Канети” организира всяка есен. Ценителите на литературата имат възможност да чуят текстове от още неиздадени творби, да се срещнат на живо с млади и утвърдени автори и да отнесат със себе си нови вълнуващи запознанства и приятелства.
От първото си издание до днес фестивалът е представил на своята публика над сто творци от цял свят. Много от творбите са направили своята световна премиера точно по време на литературния фестивал.
Стартирал като Салон на литературата, главно с литературни четения и в по-затворен кръг, днес фестивалът е сериозно събитие в есенния календар на Русе с над едноседмична програма. Под неписаното мото “Не само литература” организаторите включват все повече нетрадиционни форми на литературата и на писането, представят уъркшопове, концерти, театрални постановки и множество експериментални проекти и пърформанси. Сцената на фестивала е отворена за автори и артисти от цял свят без ограничение на опита, който имат – тук си дават среща утвърдени световни и съвсем млади, още непознати имена. Фестивалът предлага събития за малки и големи, показва литературата в различни форми, предлага различни гледни точки и все по-иновативни идеи в представянето на иначе традиционното изкуство на писането.
Тазгодишното издание на фестивала е планирано за началото на м. октомври, но има реална опасност някои от вече планираните събития и гостувания да не се реализират заради отказано сериозно финансиране.
За да запазят програмата цяла, организаторите приеха идеята на MMI Studio да стартират световна кампания за набиране на средства чрез платформата за публично финансиране на Indiegogo.com.
Водещ партньор в това начинание е екипът на MMI Studio, които подготвят кампанията и до голяма степен ще следят и координират отделните дейности. “Това е нещо ново за нас и реална възможност да излезем от омаьосания кръг на финансиращите схеми във вида, в който ги познаваме. Ако кампанията ни е успешна ще може да се похвалим с фестивал, направен от хората за хората, в което е и неговият смисъл – да приобщава все по-широка (и разнородна) публика към изкуството на писането и превода.” – сподели проф. Пенка Ангелова, председател на дружеството.
Принципът на този тип кампании е по т. нар. “схема на публично финансиране” – желаещите да подкрепят даден проект даряват свободно избрана сума, срещу която получават компенсации, предварително определени от авторите на кампанията. “На пръв поглед изглежда лесно да се води такава кампания – споделят от MMI Studio – но довеждането й до успешен край крие подводни камъни и изисква много и постоянна работа. Студиото ни работи по това от скоро и в разговор с екипа на МД “Елиас Канети” им предложихме да опитат да съфинансират фестивала чрез собствена кампания, а ние с желание им подаваме ръка в това. След старта на кампанията на всички ни предстои един вълнуващ период, който, без значение дали ще доведе до сто процентов успех, безспорно ще бъде полезен.”

Общо
МД “Елиас Канети” стартира световна кампания в подкрепа на Литературен фестивал Русе
Заглавие
МД “Елиас Канети” стартира световна кампания в подкрепа на Литературен фестивал Русе
Описание
Ценителите на литературата имат възможост да чуят текстове от още неиздадени творби.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker