МедицинатаНовини

Лекарският съюз реши да оттегли подписите си от договора с Касата

Медиците ни излизат на общоевропейски протест на 15 май

Лекарският съюз реши да оттегли подписите си от договора с Касата.
Лекарският съюз реши да оттегли подписите си от договора с Касата.

Българските лекари категорично решиха да оттеглят подписите си от рамковия договор със здравната каса. Решението те взеха на извънреден събор провел се във Варна на 9 и 10 май.Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че така няма да се променят правилата на работа със здравната каса. Решението им е морален акт, който цели да покаже тяхното отношение.
Както е известно лошото управление и недофинансирането на системата са основните причини за недоволството на медиците. Трябва да отбележим, че до момента дефицитът в касата е над 400 млн. лв. „Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри“, изтъкват още в своята декларация от лекарския съюз. За да не се влоши още повече положението у нас медиците искат спешна актуализация на бюджета на НЗОК. Медиците ни ще излязат на национален протест, ако до 30 май няма никаква промяна. Очаква се на него да бъдат поискани оставките на хора, работещи в касата и здравното министерство.
Преди това обаче да се случи българските лекари ще се присъединят към общоевропейския протест на колегите си на 15 май. На него те ще носят специални значки и лентички с българския трикольор. Ще има и отпечатани флайери, с които да се призоват управляващите да спрат корупцията в сектора и да изведат здравеопазването като приоритет. На провелия се извънреден събор медиците отново разискваха с по колко договора могат да работят с НЗОК. Да припомним, че в края на миналата година не им достигнаха 10 гласа, за да решат броя да е един. На последната си среща те отново достигнаха до заключението, че трябва да работят на повече договори с касата. За съжаление обаче така се стимулира безпринципното отваряне на нови болници и източването на НЗОК.
На същия събор българските лекари решиха да започнат и строежа на своя собствена сграда – „Дом на лекаря“. Теренът се намира почти в центъра на София до повечето държавни болници. Той беше даден преди години на организацията от държавата.

Общо
Лекарският съюз реши да оттегли подписите си от договора с Касата
Заглавие
Лекарският съюз реши да оттегли подписите си от договора с Касата
Описание
Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че така няма да се променят правилата на работа със здравната каса.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker