Новини

Млечен или черен шоколад? Определено черен.

Много изследвания са показали, че тъмният/черен шоколад е полезен за мозъка
Много изследвания са показали, че тъмният/черен шоколад е полезен за мозъка

Може би много от Вас са чували рекламата на известния диетолог Ипократис Пападимитракос, в която той отхвърля млечния голям шоколад и препоръчва черен, но малък.

Според нас, има защо това да е така. Черният шоколад е особено полезен и това доказват през годините множество изследвания. В действителност, все повече експерти препоръчват да се яде 30-60 грама или няколко парчета/блокчета тъмен шоколад всеки ден.

Дори д-р Гайдурков, известен с крайните си твърдения, е категоричен, че по-добре да приемаме всеки ден шоколад, отколкото сол, ако искаме да поддържаме килограмите си в нормални стойности.
Другото златно правило е, че колкото повече шоколадът се обработва, толкова по-малко е полезен той за нашето здраве. Затова и суровите продукти от какао са станали толкова популярни напоследък. Все пак, много полезни за здравето съставки остават в обработения тъмен шоколад, при условие, че не са твърде много добавените нездравословни съставки, като например високото съдържание на захар.
Високото съдържание на антиоксиданти също не е за подценяване. Какаото съдържа флаваноли, които се срещат само при него и шоколада. Флавоноидите са естествени съединения, които се срещат в растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.
Доказано понижава кръвното налягане, но само при хора с повишено такова.
Намалява LDL холестерола с около 10-15%. Шоколадът съдържа серотонин, който е естествен антидепресант. Също така стимулира производството на ендорфини, които създават чувство на щастие и удоволствие. Всъщност, едно проучване е установило, че топенето на парче шоколад в устата, създава чувство на удоволствие по-дълго от страстна целувка. Това може да обясни защо много хора обикновено посягат към шоколада, когато са депресирани.
Няколко изследвания твърдят, че шоколадът е един от най-добрите храни за борба с рак заедно с други храни като червено вино, боровинки, чесън, и чай. Двата начина, по които той се бори с рака е чрез инхибиране(намаляване) на клетъчното деление и намаляване на възпалението. Изследователската работа в тази насока продължава и вероятно ще се намерят още допълнителни начини, по които шоколадът се бори с рака.


В същото време теоброминът в шоколада предпазва от кариес чрез премахване на Streptococcus mutans, бактерия в устната кухина, която допринася за кариесите.
Освен това тези, които консумират големи количества шоколад, живеят по-дълго и имат по-ниски общи нива на заболяване, отколкото други, които консумират малко или никакво шоколад.
Още доказателства за това, че тъмният/черен шоколад удължава живота, предоставя фактът, че много хора приписват дълголетието на най-дълголетният човек в света, Жан Луиз Калмент, живяла до 122 – годишна възраст на консумираните от нея до 1,13 кг. черен шоколад на седмица.
Да не забравяме, че кaкaoто е много богато на магнезий. Магнезият е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи.
Много изследвания са показали, че тъмният/черен шоколад е полезен за мозъка. Изследователи от университета „Джон Хопкинс“ са установили, че той може да предпази мозъка след инсулт чрез предпазване на нервните клетки от по-нататъшно увреждане. Черният шоколад също е установено, че подобрява ефективно паметта. Спомнете си всъщност как като деца, отивайки на изпит, майките ни слагаха в чантата и по един шоколад за по-добра концентрация и памет.
Затова докато другите налитат на нездравословни бонбони, вие си вземете парче черен шоколад или продукт съдържащ сурово какао, и така ще дадете на тялото и мозъка си огромен здравословен тласък. Ако го правите редовно, бихте могли да удължите живота си и да бъдете по-щастливи.
Екипът на „Здраве да е“ Ви го пожелава от сърце!

Източник: https://www.zdraventer.com/2011/07/10_07.html#axzz3JonglOs1

Общо
Млечен или черен шоколад? Определено черен.
Заглавие
Млечен или черен шоколад? Определено черен.
Описание
В действителност, все повече експерти препоръчват да се яде 30-60 грама или няколко парчета/блокчета тъмен шоколад всеки ден
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker