Новини

Чудотворна икона в манастира „Покров Богородичен” помага на бездетни

И до днес Богородица чака някой да й върне отчупеното златно пръстче

Чудотворна икона в "Покров Богородичен" е с отчупено златно пръстче
Чудотворна икона в „Покров Богородичен“ е с отчупено златно пръстче

Хиляди вярващи от цялата страна и дори от чужбина посещават ежегодно манастира “Покров Богородичен” край Свищов. Те търсят предимно избавление от мъките си, надежда за бъдещето или просто идват да благодарят пред образа на Дева Мария за споходило ги щастие. Любопитен факт е, че в Свищов все още има хора, които не са чували за манастира и никога не са го посещавали. В същото време миряни изминават стотици километри, за да кръстят децата си точно там или да се венчаят пред Бог и пред една чудотворна икона на Богородица. Има и редовни посетители от Свищов, но повечето са младежи и студенти. Често идвали хора от Бяла, Велико Търново, Плевен, Варна, Габрово, Попово, Смолян и други.
Манастирът “Покров Богородичен” е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище. Според историците местността е с геомагнитно излъчване. Няма случайно място, на което е построен манастир, казват миряните. Затова и храмовете на такива места помагат за лечението на различни болести. Така се говори и за манастира край Свищов.

Чудотворната икона
Чудотворната икона

Храмът многократно бил опожаряван и разрушаван от турците, тъй като бил убежище на будни българи като Левски, Раковски и други. Точно до мястото, където е бил старият храм, през 1894 година е построен новият манастир.
Прочута в страната е и чудотворната икона на Света Богородица в манастира. Говори се, че тя притежава силата да помага на молещи се бездетни семейства и тежки очни болести. “Трябва силно да вярваш и чудото се случва”, казва отец Христо Павлов. Според него вярата е тази, която помага, защото пред Бога всички са равни.
Иконата също си има своята интересна история. По време на опожаряване и разрушаване на манастира тя е била укрита от монаси. Легенда разказва за намирането и от овчарче и връщането й в храма. По пътя си то намерило пеленаче, което взело със себе си и оставило в манастира. По-късно момченцето пораснало и живяло до края на живота си в светото място. Оттогава се смята, че Богородица помага на двойки, които не могат да имат деца.

Дворът на манастира
Дворът на манастира

Още през 16-17 век пък на турчин от Одрин, чиято жена била бездетна и сляпа, се явила Богородица и му казала да измие лицето на жена си с вода от манастира. Така и направил. Жената веднага прогледнала, а само след година родила и първото си дете. Турчинът тогава решил да се отблагодари за стореното чудо и направил златен обков на короната и ръката на Богородица. Туркинята приела християнска вяра.

Друга туркиня от Анадола, известна със своята невиждана красота, също била бездетна. Когато посетила манастира и видяла чудотворната икона толкова много завидяла на нейната красота, че решила да я загрози и отчупила кутрето на дясната й ръка. След една година родила дете без пръсти на ръката. Върнала се разкаяна. Молила се, плакала. Когато се прибрала при детето пръстите му били израснали, но без кутрето – за назидание.
Още идна история има за липсващото до ден днешен златно пръстче на Богородица. Преданието гласи, че то било откраднато от румънска знахарка – шарлатанка. Тя си мислила, че ще й помага да врачува. Но когато си тръгнала с лодка по Дунава, лодката се разцепила и румънката се удавила.

"Покров богородичен"
„Покров богородичен“

“И днес чудотворната икона чака някой да й върне отчупеното пръстче. Може би в друго време, с друга история”, разсъждават миряните.
А само преди няколко години Атанаска от Варна сънувала сън, в който й се явила Богородица. Било през януари 2007 г. Светицата й казала да отидат в манастира и да се чете молитва за дете. По това време Атанаска страдала, че снахата и синът й вече 13 години нямали деца. Дошли в Свищов, оставили бельо от лен и памук да постоят в манастира, за да поемат от духовния аромат. Заминали си те, вярвайки, че чудото ще стане, ако е рекъл Бог…
Няколко месеца по-късно видеозонът видял тризнаци. Родили се живи и здрави. Малко след това щастливите родители са кръстили децата си в манастира.

Общо
Чудотворна икона в манастира „Покров Богородичен” помага на бездетни
Заглавие
Чудотворна икона в манастира „Покров Богородичен” помага на бездетни
Описание
И до днес тази чудотворна икона е с едно отчупено златно пръстче
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker