МедицинатаНовини

Модерен компютърен томограф от Германия получи Онкологичният център в Русе

Близо 1000 души ще могат да използват апаратурата годишно

Модерен компютърен томограф от Германия получи Онкологичният център в Русе.
Модерен компютърен томограф от Германия получи Онкологичният център в Русе.

Нов модерен компютърен томограф получи Комплексният онкологичен център в Русе, научи наш репортер. Новината съобщи управителят на Центъра д-р Камен Кожухаров.
Новото устройство е доставено от Германия по проект по програма „Регионално развитие”. Тежи близо три тона, а цената му е около 1 млн лв. Скенерът допълва специализираната техника за планиране локализацията на туморния процес в тялото на пациента. Получената информация директно ще се предава на линейния ускорител, който ще планира лъчелечението, обясни специалистът  д-р Кожухаров. Лъчът, който трябва да унищожи тумора, ще преминава през тялото на болния по схемата, заложена в скенера.
Припомняме само, че през октомври месец на миналата година в Онкологията  пристигна модерен мултидигитален линеен ускорител от най-висок клас за 4 млн.лв., който вече е монтиран. В момента се изчаква Агенцията по ядрено регулиране да извърши замервания и да даде лиценз, за да може на пациентите да се предостави по-добро медицинско обслужване, като се минимализират нежеланите негативни странични ефекти от лъчелечението и бъде обезпечена възможността за качествено обслужване. 

Д-р Кожухаров е убеден, че лечението на пациентите с новата апаратура единствения по рода си в Югоизточна Европа ще може да започне от края на следващия месец.
Д-р Кожухаров е убеден, че лечението на пациентите с новата
апаратура, която е единствена по рода си в Югоизточна Европа, ще може да започне от края на следващия месец.

Д-р Кожухаров е убеден, че лечението на пациентите с новата апаратура, която е единствена по рода си в Югоизточна Европа, ще може да започне от края на следващия месец. „Здраве да е” научи, че в Комплексния онкологичен център се водят на отчет 18 700 болни със злокачествени заболявания. От извършената по проекта модернизация на центъра обаче ще се възползват 490 хил.души, тъй като той обслужва  няколко области. Благодарение на този проект за модернизация пациентите на КОЦ – Русе могат да получават качествено европейско лечение. Близо 1000 души годишно ще ползват апаратурата за лъчелечение, а около 1800 – 2000 болни за същия период ще имат възможност да се подложат на съвременна образна диагностика.
Нов рентгенов апарат, който също е закупен по проекта „Обновяване и оборудване на Комплексен онкологичен център – Русе“, трябва да пристигне до края на месеца.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker