Деца и родителиНовини

Все повече младежи употребяват наркотици и алкохол

Растат престъпленията под влияние на дрогата

Все повече млади хора употребяват наркотици.
Все повече млади хора употребяват наркотици.

Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества. Лошото е, че продължава тенденцията на постепенно увеличаване на употребата им, сочи годишният доклад за 2013-а на Националния фокусен център за наркотици и наркомании. Около 21-22 000 ученици (9-12 клас) в България са употребили някакво ново вещество поне веднъж през годината.
Канабисът остава най-употребяваното вещество, въпреки това България остава сред страните с най-ниска употреба на канабис в ЕС.
Кокаин, амфетамини и екстази обаче у нас са със сравнително висока употреба, особено сред младите хора.
В България продължава тенденцията на общо увеличение на броя на учениците, употребили незаконни наркотични вещества в живота си, което влиза в известно противоречие с оформящата се тенденция на лек спад в повечето европейски страни, най-вече в употребата на марихуана.
През последните 12 години употребата на амфетамини и екстази в България от малко под средното равнище е скочило над него. При основните наркотични вещества също надминаваме средното европейско ниво на употреба. Това от своя страна води до една опасна тенденция- увеличават се престъплениятаот деца заради норкотиците.
Според базата данни в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) всяка година около 1/10 от лишените от свобода са проблемно употребяващи наркотични вещества. Това е обществено явление, което не следва да бъде разглеждано еднострачиво, а превенцията може да бъде осъществявана системно и последователно от семейството, училището, медиите и всички социални структури.

Увеличават се престъпленията от деца заради норкотиците.
Увеличават се престъпленията от деца заради норкотиците.

Регионална здравна инспекция – Русе провежда регулярни дейности, насочени към намаляването на употребата на психоактивни вещества, преди всичко от децата и учениците. Практиката е доказала, че по-ранното начало на злоупотребата с наркотици увеличава значително риска от поява на зависимост. При неукрепналия организъм се развива много по-бързо и в по-тежка форма с по-сериозни поражения върху здравето.
Специалистите от отдел «Профилактика на болестите и промоция на здравето» насочват усилията си към изяви, съобразени с нуждите и ценностната система на съответната целева група. Прилагат се интерактивни техники, дискусии, видеопокази, образователни игри, спортни мероприятия на открито, състезателни игри – като алтернативи на дрогата.
В работата си с учениците по превенция на зависимостите вниманието са фокусира не само върху нелегалните наркотици, но и към други вещества или поведения с негативен ефект върху физическото и психичното здраве на подрастващите. През 2014 г. се проведе анкетно проучване на тема: „Знания нагласи и навици относно употребата на алкохол” с участието на 200 ученици от 14 до 18 години от 5 русенски училища. Данните от проучването показаха тревожни резултати:
Голям е делът на учениците от 14 до 18 години, които употребяват алкохол – 69% от анкетираните, като 8% от тях посочват, че консумират алкохол всеки ден, 8% – няколко пъти седмично, 12%- един път в седмицата, 12% – няколко пъти месечно, 30% – по-рядко.
През последните 12 месеца са се напивали повече от 10 пъти 14% от анкетираните младежи, 12% – между 4 и 10 пъти, 25% – между 1 и 3 пъти.
32% от младежите споделят, че пият алкохол от 15 годишни, а 8% – от 13 годишни. Някои са започнали да употребяват алкохол между 7 и 12 години. Една голяма част пият концентрат, а някои от тях стигат до литър- литър и половина. Младите хора подценяват опасностите, до които води употребата и злоупотребата с алкохол.
Регионална здравна инспекция-Русе предупреждава младите хора са, че наркотиците променят психиката на човека и го лишават от свободната му воля, а освобождаването от зависимостта е крайно трудно и бавно.

Общо
Все повече младежи употребяват наркотици и алкохол
Заглавие
Все повече младежи употребяват наркотици и алкохол
Описание
През последните 12 години употребата на амфетамини и екстази в България от малко под средното равнище е скочило над него.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker