Новини

Повече пари за здравеопазване в Бюджет 2014

28% е ръстът на средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи

С 10 млн лева повече са парите за 2014-а в Русе
С 10 млн. лева повече са парите за 2014-а в Русе

Повече средства в сферата на здравеопазването са заложени в проектобюджета на Община Русе за 2014 година. Това стана ясно на общественото обсъждане на парите в хазната, организирано от местната власт. Кметът на града Пламен Стоилов акцентира на факта, че в сравнение с тазгодишния бюджет, следващият е завишен с 13%. Така, реално, парите за следващата година са с 10млн. лв повече или 83 537 543 лв.

Предвидени са 15 000 лв. за нов СИП по Религия и Русезнание, както и средства за подпомагане и стимулиране на даровити деца. При средствата за здравеопазване има ръст от 15%. Тук са включени издръжка на детски ясли и детска млечна кухня, повишаване качеството на здравеопазване с фокус върху здравната превенция чрез запазване на медицинското обслужване на спортуващи учащи, медицинския кабинет в ДЗС, лечението на гръбначни изкривявания на учащи, за програма „ин витро” профилактика „Синди“ – общо 115 хил.лв.

28% е ръстът на средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи. В Проектобюджет 2014 е отделено специално внимание към хората в неравностойно положение. Предвидено е ново звено за услуги в домашна среда, осигуряване на устойчивост на проекта за социална трапезария чрез ОП „Социално предприятие-обществена трапезария“, увеличен е капацитетът на ДСП /Домашен социален патронаж/, осигурени са заявените средства в дейност „Клубове на пенсионера, инвалида и др.

На обсъждането стана ясно още, че ще бъдат санирани детска градина „Чучулига”, ЦДГ „Радост“ на ул. „19-ти февруари“ и Детска ясла №2 – 52 000 лв. Повече от половин милион лева пък ще бъдат вложени в обновяването на 20 детски площадки в общината по съвременни стандарти. 800 000 лева ще отидат за медицинско оборудване.

Публичното обсъждане продължи с въпроси на граждани и представители на неправителствени организации. Те бяха свързани с изграждането на велоалеи, със скосяването на тротоарите, за да са проходими за хора с увреждания, с модернизирането и изграждането на нова спортна база, с прилагане на съвременни методи за сметосъбиране и др.

Етикети

Подобни публикации

Коментар

  1. Редно е и крайно време и у нас да се изградят детски ясли и градини за деца нуждаещи се от специални грижи. Изключително трудно е да се намери специализирана детска ясла в София, камоли в другите градове. А ако се намери трудно се влиза, защото няма места. Трябва да се обърне внимание и на това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker