Новини

Movember – световната кампания за мъжкото здраве

Антон Радичев, Бен Стилър, Робърт де Ниро – лице на кампанията за превенция на рака на простата

MOVEMBER
Всеки мъж може да подкрепи Movember, като на 1 ноември се избръсне гладко, а след това пусне мустак.

Ноември е месецът на мъжкото здраве. От първия му ден се поставя началото на световната кампания MOVEMBER за борба с рака на простата. Инициативата тръгва от Австралия и Нова Зеландия през 2004 г. и за няколко години се разпространява в много държави по света, вкл. и в България.
Всеки мъж може да подкрепи Movember, като на 1 ноември се избръсне гладко, а след това пусне мустак. Защо мустак? Много просто, защото той е символ на мъжествеността, както и самата простатна жлеза. Идеята на ноемврийския мустак е да провокира вниманието на колеги, приятели, близки. Когато те попитат защо пускаш мустак, това е повод да заговориш за профилактиката на мъжкото здраве и в частност на простата, обясни д-р Александър Боцевски в предаването на БНТ „Зелената линейка“ вчера. Урологът гостува в телевизията като лице на кампанията.
Лице на кампанията е известният актьор Антон Радичев. Той заедно с д-р Боцевски призова българските мъже да се възползват от MOVEMBER и да се прегледат, дори да нямат никакви оплаквания. През целия месец прегледите на простата ще бъдат безплатни, подчертават те. И двамата обръщат внимание на това, че навреме открит, ракът на простата, е сто процента лечим.
Д-р Боцевски обяснява, че всеки мъж на 50 и повече години задължително всяка година трябва да се преглежда при уролог, защото рано или късно ще има проблеми с простата. Всеки час ракът на простата убива 35 мъже в света, а единствената профилактика е това заболяване, е ранната диагностика. Ежегодният скрининг изисква не само преглед при специалист, но и ехографско изследване и изследване за туморен маркер на простата, наречено PSA. Тестът PSA означава простатно специфичен антиген, който е специфичен за простатната жлеза при заболяване и се установява чрез изследване на кръвта. Благодарение на него ракът на простата може да бъде открит рано и преборен.

Бен Стилър и Робърт де Ниро
Именно с такъв тест преди 2 години известният холивудски актьор Бен Стилър разбира, че е болен от рак на простата.

Именно с такъв тест преди 2 години известният холивудски актьор Бен Стилър разбира, че е болен от рак на простата. Ранната диагностика му позволява да пребори коварната болест и днес той е лице на кампанията за мъжкото здраве. Призовава мъжете да не чакат да навършат 50 години, за да се профилактират. Споделя, че ако при него болестта се развива по-рано и че тестът му е спасил живота.
Друго известно лице на кампанията е големият актьор Робърт де Ниро. Преди няклоко години самият той пребори тази болест.
В студиото на „Зелената линейка“ д-р Александър Боцевски коментира, че при мъже, които са генетично предразположени към това заболяване, то би могло да се развие и по-рано. Затова те още от 40-та си година трябва редовно да ходят на профилактични прегледи, най-малкото да си правят PSA тест.
Урологът коментира още, че факторите, които влияят негативно на простата, са: генетичната предразположеност, тютюнопушенето, алкохолът, затлъстяването и намаляването на физическата активност. Един от най-честите проблеми при мъжете над 50 години, е хиперплазията и тя трябва да се лекува, за да не се стигне до нещо по-сериозно, още повече че при съвременните методи може да се приложи лазерна терапия, която е ефективна и нетравмираща, казва д-р Боцевски.
През месеца на мъжкото здраве „Зелената линейка“ също ще се включи в кампанията, тя също ще предложи безплатни прегледи. Предаването призовава през ноември да направят своя първи профилактичен преглед дори мъже, които нямат никакви оплаквания.

Общо
Movember – световната кампания за мъжкото здраве
Заглавие
Movember – световната кампания за мъжкото здраве
Описание
Антон Радичев, Бен Стилър, Робърт де Ниро – лице на кампанията за превенция на рака на простата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker