Новини

Депутати решават за ДДС на дарените храни

Много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят

ДДС - храни
Производителите и търговците на храни да бъдат освободени от плащане на ДДС върху продукти, които даряват на банките за дарение на храна.

Производителите и търговците на храни да бъдат освободени от плащане на ДДС върху продукти, които даряват на банките за дарение на храна. Да има праг на обемите от оборота, които могат да бъдат дарени, а и преференцията да важи само за продукти, до изтичането на чийто срок на годност остават 30 дни. Това предложение беше гласувано вчера на първо четене в българския парламен от 129 депутати, но със заявка за поправки на второ четене.
Дали предложението за отпадане на ДДС върху дарените хранителни продукти ще остане, или ще бъде заменено с облекчение, не е ясно, но е факт, че у нас се изхвърля много храна. Унищожените храни в България са над 670 хиляди тона годишно, казват от Българската хранителна банка. Много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят, тъй като тези такси са далеч по-ниски от данъка, с който се облагат даренията.
Така обаче губят всички: търговците, които плащат за унищожаването на храната; държавата, която не е получила дори минимален данък от дарена храна, защото тя е била унищожена; и най-вече нуждаещите се, които остават гладни.
От години се говори да падне ДДС-то специално при даренията за храни, но е два сега темата се коментира сериозно. От Министерство на финансите, както и депутати от управляващите смятат, че детайлите трябва да се изпипат, защото в противен случай ще се отвори широко вратата за данъчни измами.
В 12 държави членки на ЕС обаче отдавна съществуват такива облекчения. Във Великобритания например, ако се дарява на регистрирани благотворителни организации, не се плаща ДДС. В Унгария – също, стига търговецът да не е закупил храната с цел тя да бъде дарена.
По данни на Българската хранителна банка повече от половината българи не се хранят пълноценно. Те не могат да си позволят да консумират месо, риба или еквивалентното количество белтъчини всеки втори ден. Всяко трето дете у нас няма възможност да консумира поне веднъж дневно пресни плодове, зеленчуци, месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят.

Общо
Депутати решават за ДДС на дарените храни
Заглавие
Депутати решават за ДДС на дарените храни
Описание
Много фирми предпочитат да плащат такси, за да унищожат храната, а не да я дарят.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker