МедицинатаНовини

Музика и картини лекуват пациенти на израелска болница

В „Бейлинсон” красотата се съчетава с най-модерните медицински постижения

В основния корпус на болница „Бейлинсон” на първия етаж има картинна галерия с произведения на такива майстори като Ван Гог, Русо, Мане, Модилиани...
В основния корпус на болница „Бейлинсон” на първия етаж има картинна галерия с произведения на такива майстори като Ван Гог, Русо, Мане, Модилиани…

Платна от велики майстори на четката, музика… Може би си мислите, че ще ви разкажем за някоя световна художествена галерия, но грешите. Става дума за болница. Намира се в Израел, в малкото градче Петах-Тиква и носи името на един лекар от Одеса, който през 1924 година емигрира там и я основава.
Болница „Бейлинсон” освен че е известна с невероятните си специалисти, част от които световноизвестни учени, е забележителна и с факта, че
лекува пациентите си не само с последните достижения на медицината, но и със силата на красотата. Съвременните израелски лекари не само са убедени в лечебните свойства на изкуството, но и ги прилагат.
В основния корпус на болница „Бейлинсон” на първия етаж има картинна галерия с произведения на такива майстори като Ван Гог, Русо, Мане, Модилиани… Всички платна и пластики са дарени от богати меценати. Освен това всяка неделя там звучи прекрасна музика. Съзерцавайки красотата на формите и багрите, слушайки хармоничните звуци на инструменталните изпълнения, болните оздравяват по-бързо.
Страхотната архитектура, паркът, където палми, цветя и треви са идеално поддържани, уникалните модерни скулптури в градинското пространство, всичко това внушава усещането не за болница, а за хотел или СПА център.   

Днес болница „Бейлинсон” разполага с 1300 легла и 37 операционни зали.
Днес болница „Бейлинсон” разполага с 1300 легла и 37 операционни зали.

Нищо тук не е случайно, защото лекарите от болница „Бейлинсон” вярват, че психическото и физическо здраве вървят ръка за ръка и когато човек има душевен и емоционален комфорт, той се възстановява по-бързо от физиологичните си проблеми.
Болницата „Бейлинсон”, в която медицината и изкуството са си подали ръка, е част от Медицинския център „Ицках Рабин”.
В него през 1996 година „Бейлинсон” се обединява с болница „Голд Ха-Шарон”. Днес в центъра ежедно се хоспитализират около 135 000 пациенти.
Вече споменахме, че болницата, в която изкуството е част от терапията, е основана в далечната 1924 година. Това се случва, след като младият одески лекар Бейлинсон пристига в Петах-Тиква. Той нямал пари да наеме пълоноценно помещение за дейността си и затова срещу символичен наем се настанил в бивш сарай, където открил първия хирургически кабинет в градчето. Постепенно кабинетът се превърнал в малка болница с 40 легла. През 1936 година обаче докторът се заразил от дифтерит от свой малък пациент и една на 42 години умрял. Тъй като стотици хора била благодарни на Бейлинсон за спасения си живот, местната общност веднага нарекла болницата на негово име. Освен това бил вдигнат трети етаж и леглата станали 70.
Днес болница „Бейлинсон” разполага с 1300 легла и 37 операционни зали. В нея се лекуват пациенти не само от Израел, но и от цял свят. Персоналът, който се грижи за болните, е 4 300 души.
Освен главното болнично здание „Бейлинсон” има корпуси, в които се разполагат Център за женско здраве, детски център „Шнайдер” и онкологичен „Давидов”.
Любопитно е да отбележим, че в детския център всичко е в ярки цветове, всяко отделение със свой цвят, има възможност родителите комфортно да пребивават при децата си. Всичко това помага на малчуганите да преодолеят страха и да възприемат лечението като игра.
„Бейлинсон” е лидер в кардиохирургията, онкологията, неврохирургията, трансплантацията на органи, урологията, трансплантацията на костен мозък.
Кардиоторакалната хирургическа болница „Бейлинсон” е най-голямата в Израел. Към нея се намира Институт по ядрена медицина, снабден със свръхмодерно оборудване, в т.ч. и най-новата гама-камера, с която се прави РЕТ-сканиране за диагностика на туморите и техните метастази.
Сайтът на болницата дава подробна информация на английски и руски език за възможностите за лечение в нея. Хубавото е, че всеки който се интересува може онлайн да зададе въпросите си да получи отговор, включително и за цената. Болницата урежда всично, свързано с лечението, дори самолетните билети за пътуването, посрещането и настаняването не само на болните, но и на техните близки, ако те пожелаят. За българите единственото притеснение, което могат да имат, са парите, защото високото качество е свързано и с висока цена.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker