Новини

Музиката вдига на крака покосения от инсулт композитор Хендел

Проф. Венко Александров е убеден в реанимиращата роля на класиката

Широките медицински и културни познания на проф. Алексанров, който впрочем е сладкодумен разказвам, са в основата на интересната му презентация за Хендел, в която той подчертава връзката между реанимацията и класическата музика.
Как музиката успява да излекува покосения от инсулт композитор Георг Хендел – тази вдъхновявяща история разказа проф. Венко Александров на финала на националната среща на Фондация МОСТ.

Как музиката успява да излекува покосения от инсулт композитор Георг Хендел – тази вдъхновявяща история разказа проф. Венко Александров на финала на националната среща на Фондация МОСТ („Медии, общество, семейство, традии“), която тази година се проведе за 17 път в Албена.
Кръвоизлив в лявата половина на мозъка на майстора на бароковата музика сковава дясната му половина. Един ден той нарежда на слугите си да го пренесат в една църква, където 5 часа прекарва в свирене на клавесина, използвайки само лява ръка и ляв крак. След този музикален маратон се случва чудото: композиторът става сам, започва да ходи и да говори нормално. Напълно възстановен, Хендел живее и твори още 25 години. Умира на 74 години през 1759 година и е погребан в Уестминстърското абатство.
За някои тази история може и да е невероятна, но за известния български анестезиолог проф. Венко Александров музиката е сила, която крепи и лекува човешкия дух и тяло. Самият той е запален меломан и не случайно е председател на Филхармоничното общество към Софийската филхармония. Той е не само известен учен и лекар, но и ерудит в областта на културата. През 2009 г. получава Почетен диплом на Френската академия и диплом и златен медал за Международен експерт в областта на науката и културата. Завършва медицина във Франция, ученик е на личния лекар на генерал Де Гол проф. Жан Леснер.
Широките медицински и културни познания на проф. Алексанров, който впрочем е сладкодумен разказвам, са в основата на интересната му презентация за Хендел, в която той подчертава връзката между реанимацията и класическата музика.
Ако през миналия век за музикотерапия дори не се говореше, то днес този феномен отново е актуален. И с право, защото за лечебната сила на музиката е открита още в древността. Аристотел развива теоритята за катарзиса, който тя предизвиква в душата. В древния Рим я препоръчвали за преодоляване на лошото настроение и за овладяване на гнева и омразата. По време на Ренесанса на меланхолиците препоръчвали да свирят на китара или лира, а също и да пеят. Върху някои инструменти от онази епоха стоял надпис „Музиката лекува душата и тялото“. През 18 век музиката била утвърден метод за лечение на афективни разстройства, но век по-късно фармакологията и психоанализата узурпират нейната територия.
Днес отново преоткриваме лечебните свойства на музиката. Освен че намалява стреса, подобрява обучението, тя може да повлияе положително и на много заболявания. Добър ефект тя има върху шизофреници и аутисти, върху хора, които страдат от неврози и безсъние. Доказано е, че определен вид музика помага за по-бързото възстановяване при различни заболявания, а също облекчава страданията на нелечимо болните.
Специалистите смятат, че ритъмът е този, който лекува. Традиционната източна медицина например обяснява, че всеки от орган на човешкото тяло вибрира по определен начин, а когато работата му се наруши, той променя честота и силата на своите вибрации. Определени звуции на музикалните инструменти или на човешкия глас обаче са в състояние да променят това излизане от ритъм и да го синхронизират, да балансират енергията в тялото.
Разбира се, терапевтичният ефект на музиката зависи от личния психологически хоризонт и от взаимодействието на човека с околната среда. Ако съзнанието е отворено, то приема енергията на звуците отнъвн и те „настройват“ болния орган. Ако си представим човешкия организъм като оркестър, за да „свири“ той добре, би трябвало всички „инструменти“ да свирят в синхрон, в противен случай се стига до дисонанс. Музиката е оня гениален диригент, който успява да „накара“ нашите органи „да засвирят“ като оркестър.
Случаят „Хендел“ до голяма степен намира обяснение с тази теория. Музиката е била животът на композитора, неговото съзнанание изцяло е било ангажирано с нея, той е „позволил“ на нейните звуци да свършат своята терапевтична работа. При това той съсъ сигурност е свирил своята музика, която се отличава с изключителна хармоничност, с много вътрешна вяра и упование в Бога.

Общо
Музиката вдига на крака покосения от инсулт композитор Хендел
Заглавие
Музиката вдига на крака покосения от инсулт композитор Хендел
Описание
Проф. Венко Александров е убеден в реанимиращата роля на класиката.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker