Новини

На 8 май отбелязваме Международния ден на Червения кръст

Шестима доброволци и щатни сътрудници от БЧК ще вземат участие в съвместно международно учение на доброволните екипи за действие при наводнение
Днес отбелязваме Световния ден на Червения кръст 

На 8 май отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение. Днес над 200 милиона души по целия свят честват своя празник.
Идеите на Анри Дюнан стават реалност през 1863 г. със създаването на Международния комитет на Червения кръст. Днес движението е най-голямата хуманитарна мрежа в света, съставена от милиони доброволци и професионалисти, работещи в непосредствена близост с нуждаещите се.


Българският Червен кръст е единствената национална организация на Червения кръст на територията на Република България. Той е част от международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Още през 1878 г. се учредяват първите червенокръстки дружества в Княжество България. На 20.09.1885 г., след Съединението, е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент. Официален указ на княз Александър Батенберг утвърждава организацията, а с писмо от 20-ти октомври 1885 г. Международния комитет на Червения кръст в Женева я признава
Русенското червенокръстко дружество е едно от първите в страната. Още в първите дни за негови членове се записват 250 души. Щедро го подкрепят заможни хора и чуждите търговски консули в града. Дружеството събира средства за издръжката на новооткритата общинска болница за лечение на бедни русенски граждани. В резултат на инициативността на русенското дружество на Червения кръст са изградени два детски дома, летовище „Здравец “ край Варна, дом за недъгави, 10 ученически трапезарии, пет детски игрища, две здравносъвещателни станции. През 1932г. тържествено е открит съвременен павилион-болница за болни от туберкулоза.
През цялото време на своето съществуване дружеството полага усилия да създаде свои клонове във всички принадлежащи в района села.
Към днешна дата, в русенска област, доброволците и членовете надвишават 8000 души.

Общо
На 8 май отбелязваме Световния ден на Червения кръст
Заглавие
На 8 май отбелязваме Световния ден на Червения кръст
Описание
На 8 май отбелязваме Световния ден на Червения кръст
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker