Новини

Надморска височина и лишаването от кислород

Когато човек се изкачва на голяма надморска височина, въздушното налягане е много по-ниско (барометрично налягане). Това означава, че има по-малко кислород. Голямата надморска височина се счита на 8000 фута и повече. Във въздуха на това ниво има около 25% по-малко молекули кислород. Тялото трябва да намери начини да компенсира тази липса на въздух. Някои хора са особено чувствителни към по-висока надморска височина и могат да получат „височинна болест“. За тези, които живеят на по-голяма надморска височина, телата им са се приспособили. За други, които пътуват до място с по-голяма надморска височина, тялото ще трябва да измисли как да се приспособи.

Симптомите включват главоболие, замаяност, задух, загуба на апетит, умора и проблеми със съня. Те обикновено се случват в рамките на 12 до 24 часа след като сме се изкачили на по-високата надморска височина.

Има 3 вида височинна болест:

Остра височинна болест (AMS): Човек може да се почувства като махмурлия, да му се завие свят, да му се гади или да ви боли глава.
Височинен белодробен оток (HAPE): В белите дробове е възможно да започне да се натрупва течност. Човек може да има проблеми с ходенето, гърдите му да се чувстват стегнати и да има силно главоболие.
Височинен белодробен оток (HACE): Течността може да започне да се придвижва към мозъка. Това може да бъде животозастрашаващо. Човек може да се чувства много объркан, да не може да ходи, да влезе в кома и да има задух дори в покой.

Всеки е изложен на височинна болест, дори олимпийските спортисти. Упражненията на по-висока надморска височина излагат човек на повишен риск. Има много променливи, които трябва да се вземат предвид, например колко високо е мястото, колко бързо човекът е влязъл в тази среда или дори къде спи. По-младите хора са по-изложени на риск от заболяване.

Ако възникне някой от тези симптоми, най-доброто незабавно решение е да слезете на по-ниска кота. Най-добрият начин за предотвратяване на височинната болест е чрез аклиматизация. Тялото може бавно да свикне с по-високото. Много спортисти правят това, ако знаят, че ще се състезават на по-висока надморска височина. Белите дробове могат да се тренират и да се научат да вдишват по-дълбоко, за да могат повече червени кръвни клетки да доставят кислород. Консумирането на допълнителни въглехидрати и пиенето на много вода е силно препоръчително. Тялото е издръжливо, но също така трябва да се научи. Постепенно се приближавайте към по-високите места и тялото ще дойде подготвено с вас.

Превод

Общо
Надморска височина - лишаване от кислород
Заглавие
Надморска височина - лишаване от кислород
Описание
Най-добрият начин за предотвратяване на височинната болест е чрез аклиматизация.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker