Новини

Нана Гладуиш в Русе: Моят рак не случи на човек

Розов кемпер за онкоболните в страната подготвя нейната фондация Една от 8

Нана Гладуиш в Русе: Моят рак не случи на човек.
„Моят рак не случи човек“, каза известната водеща Нана Гладуиш пред онкологично болни пациенти вчера в Русе.

„Моят рак не случи човек“, каза известната водеща Нана Гладуиш пред онкологично болни пациенти вчера в Русе. Тя се срещна с тях, за да им даде кураж в битката с коварната болест и да им предложи подкрепата на своята фондация “Една от 8“. Инициативата за това беше на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров, а поводът – Световният ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари.

Историята на Нана
Историята на Нана е широко известна, но е изключително вълнуващо да чуеш разказа й на живо и да се вгледаш в очите й, които говорят, че тя е жена, която има сили освен за себе си и за всички, които имат нужда от надежда.
23 февруари 2012 година. Нана Гладуиш се събужда от упойка и чува лекаря си да казва, че състоянието й не е никак добро. Тя има метастази, но най-лошото е, че не знаят къде е ракът. Баба й умира от рак на яйчниците, баща й си отива от този свят след битка с рака на белия дроб, а братовчед й не успял да се пребори с неходжкинов лимфом. Нали си представяте кошмарът, който се стоварва върху главата на Нана. Но тя не задълбава в тези повличащи към дъното емоции, споделя само най-драматичното за една майка: „Не знаех дали ще доживея следващия рожден ден на детето си.“
Когато се случват тези събития, синът й е само на 2 тодини и 7 месеца. Но Нана не е жена, която се предава.
След като й поставили диагнозата рак на гърдата, разбрала, че нищо друго не й остава освен да се бори. „Моят рак не случи на човек“ – тази фраза Нана постоянно си повтаряла, докато ракът й стоял на маса, носил й е дрехите и е спал в леглото й. Разказва още и за преминаването си през ада на химиотерапията и лъчетерапията. В 70 – 80 % от случаите химиотерапията е следващата голяма борба на пациентите с тумори. Тъй като се е срещала с много жени, минали по този път или тепърва започващи, Нана знае, че има и такива, които се страхуват да започнат лечение с химиотерапия. При нея самата тя се оказва много тежка. Въпреки това водещата продължава да работи. Какво й е струвало ли? Не веднъж е била изправена пред дилемата дали да напусне студиото, или да припадне в ефир. Важното е, че ангажира съзнанието си не с болестта.
След химиотерапията идва и лъчетерапия, а след това започва да пие хормонални лекарства. Нана разказва опита си и е на мнение, че таблетките не трябва да се спират, защото не е ясно къкви ще са последиците. Смята, че едно онкологично заболяване може да те направи по-силен, дори да ти направи подарък. За нея ракът не е присъда, а диагноза. Затова и започнала да говори на тази тема. Искала ако има нещо, хората да я попитат направо, а не да се чудят и да си шушукат зад гърба й дали е с перука, дали не е, кога ще ходи на химиотерапия или вече е била и все такива въпроси, на които тя искала да отговори направо.

Нана Гладуиш пред онкологично болни пациенти вчера в Русе.
Нана разказва опита си и е на мнение, че таблетките не трябва да се спират, защото не е ясно къкви ще са последиците.

Фондация „Една от 8“
Фондацията, която Нана създава, за да помага на жени с диагноза рак, отваря врати на 13 декември 2013 г. В „Една от 8“ се предлагат индивидуални психологически консултации, практически, информационни и правни консултации, беседи на различни теми, срещи с лекари, групи за взаимопомощ, арттерапии, занимания по йога, йогалатес.. Има дори консултации с професионален гримьор. Той учи жените как да се гримират, защото след химиотерапия те нямат вежди, мигли, освен че им пада косата. Известната водеща сподели, че нуждаещите се могат да се свържат с организацията,за получат перуки, тюрбан за глава, протези, сутиени, специализирани за жени с рак на гърдата и други необходими аксесоари. Нана най-добре знае колко е важно онкоболните жени да имат възможност да се чувстват красиви, а всеизвестно е, че много българки нямат възможност да си купят необходимите аткрибути. Тюрбаните например струват около 45 лева, а фондацията ги раздава безплатно. „Една от 8“ се издържа от дарения и от собствени средства.
Розов кепмер за онкоболните в страната
В момента фондацията се опитва да реализира идеята си за „Розов кемпер на „Една от 8“. Така екипът ще може да достигне до различни краища на България и да предложи помощта си на всички нуждаещи се. Той ще е мобилен вариант на Клуба на „Една от 8“ и ще предлага всички услуги и аксесоари на организацията, включително информационни брошури със съвети как пациентът с диагноза рак да съобщи за заболяването на децата си или как да помогнете на приятелка с такова заболяване. Има брошури за сексуалността, любовните връзки и рака на гърдата, отделна за химиотерапията.
„Лечението на рака не трябва да свършва с лекарствата, лъче- и химиотерапията, пациентите имат нужда от информация, разбиране и дори от професионална психологическа помощ, защото мнозина от тях изпадат в депресия, дупка, която влече надолу“- включи се в разговора и д-р Кожухаров. Той е един от лекарите, които вярват, че болните в Русе имат спешна нужда от специализирана психологическа помощ.
Преди година стартира кампанията за създаването на Център за подкрепа на онкоболните и техните семейства. До този момент, за съжаление, са събрани само около 2400 лева. Проектът за центъра вече е готов. Ще се помещава на приземния етаж на Акушеро-гинекологичния комплекс, площта му ще е 300 квадратни метра, но за ремонта и оборудването му са необходими към 300 000 лева. Водещата на „Съдебен спор“ е стигнала до извода, че когато на човек му се случи нещо такова, той търси хора като него. Смята, че пациентите имат нужда от центрове, където могат да намерят себеподобни, да получат информация, която им е нужна. Често в болницата не обръщат внимание на болните, тъй като там всичко е на бързи обороти, смята тя.

Общо
Нана Гладуиш в Русе: Моят рак не случи на човек
Заглавие
Нана Гладуиш в Русе: Моят рак не случи на човек
Описание
Розов кемпер за онкоболните в страната подготвя нейната фондация Една от 8.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker