Новини

Недочаканият юбилей на Пламен Монев

Ателието на художника Пламен Монев пази тайната за драматичното раждане на картините му

Камелия и Пламен Монев по време на участието му в пленера по живопис в манастира Дервент Румъния през 1913 година
Камелия и Пламен Монев по време на участието му в пленера по живопис в манастира Дервент, Румъния

В навечерието на новата си самостоятелна изложба, която трябваше да се открие в далечен Дубай, Пламен Монев внезапно си тръгна от живота. Работи трескаво по картините си до последния си дъх, когато в един януарски ден сърцето му спря. Петнадесет минути преди края, Пламен се обажда на вярната си спътница и негова съпруга Камелия и й казва: Много е красиво, зад мен е Дунава, а пред мен са хълмове и ниви, скоро ще се върна. Сега на това място край родното му село Кривина, известно като местността Пладнище, приятелите от ловната дружинка са поставили голям камък в памет на своя приятел.

Словото на съпругата по повод юбилейната изложба на художника разтърси публиката в залата
Словото на съпругата по повод юбилейната изложба на художника разтърси публиката в залата

За изложбата в Дубай Пламен се готви в продължение на четири месеца, колкото му отрежда времето. Планирана е за началните месеци на 2016-а, а след преждевременната му смърт, се отлага за края на годината. Поканата за изложбата идва от страна на любимия ученик на Пламен Монев от Училището по изкуствата-Русе Камен Бонев, млад художник, който от години живее и работи в Дубай. Изискването към Пламен Монев е да подготви 21 маслени платна, голям формат, почти абстрактна живопис. Експозицията ще бъде представена в Международния Артцентър на Дубай/ DIAC/. Изявата се случва и с подкрепата на българския консул в Дубай, който присъства на откриването й на 6 декември 2016-а. Има нещо символично в това, че времето на изложбата обхваща края и началото на две години. Тя продължава близо два месеца, при безусловен интерес към автора и откупки на няколко негови картини. За съжаление, всичко се случва в отсъствието на Пламен Монев. Той не дочака щастливия момент и си отиде в процеса на подготовката на последните няколко платна. Жената на художника Камелия кръсти осиротялата експозиция Дубайски дневник, а на откриването в артцентъра в Дубай присъства синът на художника Пламен Монев-младши.

Пламен сякаш е усещал, че времето няма да му стигне. Работил е трескаво и нервно, с някакво необяснимо безпокойство. Ставаше в 5 сутринта, за да рисува, после отиваше в Училището по изкуства и след работа отново се затваряше в ателието, разказва Камелия. Убедена е, че това убийствено темпо му е коствало живота. Доказателство за тази „борба на живот и смърт“, както тя каза, е атмосферата в самото ателие, запечатало по свой начин драмата. Камелия е запазила непокътнато ателието с разхвърляните по масата четки, бои и последното платно, върху което е рисувал. На стените са четирите незавършени абстрактни платна, принадлежащи към дубайската експозиция. Всичко е притихнало в очакване на художника, който сякаш замалко е излязал, но всеки момент ще се върне, за да довърши започнатото. Впрочем, и така, картините изглеждат готови, защото, както е казъл великият френски художник Жан Огюст Доменик Енгър, ако платната са започнати както трябва, те са завършена от самото начало. Гениално казано и в същото време успокоително.
Сега дубайският цикъл е част от юбилейната ретроспективна експозиция на Пламен Монев, подредена в централната зала на Русенската художествена галерия. На 13 юли творецът щеше да навърши 60 години. Камелия, която с цената на много мъка и много любов, успя да организира юбилейната изложба, призна на откриването, че Пламен е мечтаел за този ден, в който картините му ще изпълнят огромното пространство и много приятели и почитатели ще споделят радостта от празника на художника.
Всичко това се случи в началото на юли в Русенската художествена галерия.На вернисажа присъстваха над 150 души. Изложбеното пространство се изпълни с маслени картини, графики, рисунки, творби в смесена техника. Публиката дълго ръкопляска на Камелия, която сподели съкровени неща за Пламен и техния живот. Художникът го нямаше, но присъстваше чрез творбите си. Вероятно е бил щастлив да гледа отгоре и да усеща, колко много любов има в залата.

Автор: Валя Караджова

Снимки Личен архив

Недочаканият юбилей на Пламен Монев
Ателието на художника Пламен Монев пази тайната за драматичното раждане на картините му
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker