Новини

Недочаканият юбилей на Пламен Монев

Ателието на художника Пламен Монев пази тайната за драматичното раждане на картините му

Камелия и Пламен Монев по време на участието му в пленера по живопис в манастира Дервент Румъния през 1913 година
Камелия и Пламен Монев по време на участието му в пленера по живопис в манастира Дервент, Румъния

В навечерието на новата си самостоятелна изложба, която трябваше да се открие в далечен Дубай, Пламен Монев внезапно си тръгна от живота. Работи трескаво по картините си до последния си дъх, когато в един януарски ден сърцето му спря. Петнадесет минути преди края, Пламен се обажда на вярната си спътница и негова съпруга Камелия и й казва: Много е красиво, зад мен е Дунава, а пред мен са хълмове и ниви, скоро ще се върна. Сега на това място край родното му село Кривина, известно като местността Пладнище, приятелите от ловната дружинка са поставили голям камък в памет на своя приятел.

Словото на съпругата по повод юбилейната изложба на художника разтърси публиката в залата
Словото на съпругата по повод юбилейната изложба на художника разтърси публиката в залата

За изложбата в Дубай Пламен се готви в продължение на четири месеца, колкото му отрежда времето. Планирана е за началните месеци на 2016-а, а след преждевременната му смърт, се отлага за края на годината. Поканата за изложбата идва от страна на любимия ученик на Пламен Монев от Училището по изкуствата-Русе Камен Бонев, млад художник, който от години живее и работи в Дубай. Изискването към Пламен Монев е да подготви 21 маслени платна, голям формат, почти абстрактна живопис. Експозицията ще бъде представена в Международния Артцентър на Дубай/ DIAC/. Изявата се случва и с подкрепата на българския консул в Дубай, който присъства на откриването й на 6 декември 2016-а. Има нещо символично в това, че времето на изложбата обхваща края и началото на две години. Тя продължава близо два месеца, при безусловен интерес към автора и откупки на няколко негови картини. За съжаление, всичко се случва в отсъствието на Пламен Монев. Той не дочака щастливия момент и си отиде в процеса на подготовката на последните няколко платна. Жената на художника Камелия кръсти осиротялата експозиция Дубайски дневник, а на откриването в артцентъра в Дубай присъства синът на художника Пламен Монев-младши.


Пламен сякаш е усещал, че времето няма да му стигне. Работил е трескаво и нервно, с някакво необяснимо безпокойство. Ставаше в 5 сутринта, за да рисува, после отиваше в Училището по изкуства и след работа отново се затваряше в ателието, разказва Камелия. Убедена е, че това убийствено темпо му е коствало живота. Доказателство за тази „борба на живот и смърт“, както тя каза, е атмосферата в самото ателие, запечатало по свой начин драмата. Камелия е запазила непокътнато ателието с разхвърляните по масата четки, бои и последното платно, върху което е рисувал. На стените са четирите незавършени абстрактни платна, принадлежащи към дубайската експозиция. Всичко е притихнало в очакване на художника, който сякаш замалко е излязал, но всеки момент ще се върне, за да довърши започнатото. Впрочем, и така, картините изглеждат готови, защото, както е казъл великият френски художник Жан Огюст Доменик Енгър, ако платната са започнати както трябва, те са завършена от самото начало. Гениално казано и в същото време успокоително.
Сега дубайският цикъл е част от юбилейната ретроспективна експозиция на Пламен Монев, подредена в централната зала на Русенската художествена галерия. На 13 юли творецът щеше да навърши 60 години. Камелия, която с цената на много мъка и много любов, успя да организира юбилейната изложба, призна на откриването, че Пламен е мечтаел за този ден, в който картините му ще изпълнят огромното пространство и много приятели и почитатели ще споделят радостта от празника на художника.
Всичко това се случи в началото на юли в Русенската художествена галерия.На вернисажа присъстваха над 150 души. Изложбеното пространство се изпълни с маслени картини, графики, рисунки, творби в смесена техника. Публиката дълго ръкопляска на Камелия, която сподели съкровени неща за Пламен и техния живот. Художникът го нямаше, но присъстваше чрез творбите си. Вероятно е бил щастлив да гледа отгоре и да усеща, колко много любов има в залата.

Автор: Валя Караджова

Снимки Личен архив

Общо
Недочаканият юбилей на Пламен Монев
Заглавие
Недочаканият юбилей на Пламен Монев
Описание
Ателието на художника Пламен Монев пази тайната за драматичното раждане на картините му
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker