Новини

Нежните кокичета лекуват аутизъм и Алцхаймер

Чудотворният галантамин за пръв път извлечен от българския учен д-р Пасков

Впрочем лечебната сила на кокичето от векове била позната и в Тибет.
Пролетта вече е тук, факт са и първите кокичета. Освен че са красиви и създават хубаво настроение, те са и полезни за здравето.

Пролетта вече е тук, факт са и първите кокичета. Освен че са красиви и създават хубаво настроение, те са и полезни за здравето. По това време на годината се прави спиртен извлек от кокичета, с чист спирт или ракия. Лечебната сила на това „питие“ се крие в един алкалоид, галантамин. Той лекува тежките последици от детски паралич, но помага и при много други заболявания, дори при аутизъм и Алцхаймер.

Едва ли има някой, който да не е чувал за нивалина, лекарството за детски паралич, което д-р Димитър Пасков създава. Именно този български фармаколог пръв извлича и дава име на вълшебния алкалоид галантамин. Заради това през 1961 година става носител на международната награда „Еньо“.
В кокичето се съдържат около 20 алкалоида и галантаминът е един от тях. Той повишава нивото на веществото ацетилхолин , което участва в провеждането на нервните импулси в главния мозък и периферните нерви. Затова се използва за лечение на различни неврологични и мускулни заболявания. Подобрява значително състоянието на пациенти с лека и средна форма на деменция от типа на Алцхаймер, детска церебрална парализа, ниврит, полиневрит, полиневропатии и други двигателни нарушения, свързани са заболяване на периферните нерви, прогресивна мускулна дистрофия и др.
Напоследък силно се препоръчва на пациенти с аутизъм и затова интересът към народния начин за извличане на чудотворния алкалоид от кокичетата чрез накисване в чист спирт или ракия се е повишил.
Поредица от изследвания показват положителен ефект при употреба на галантамин, както при възрастни аутисти, които подобрили активната си реч, така и при деца, сочи статия, публикувана в childneurologyinfo.com. 12-седмично проучване, при което 13 деца с аутизъм ежедневно са приемали галантамин (4-24 мг / ден) по оценки на родителите им, е довело да намаляване на раздранителността им, социалната им изолация и на невниманието им. Лекарите също са забелязали спад в изблиците на гняв и на обичайното аутистично поведение. В друго кръстосано проучване с участие на 20 деца с аутизъм, лечението с галантамин е довело до по-ниска степен на раздразнение, подобрил се е контактът с очи.
Впрочем лечебната сила на кокичето от векове била позната и в Тибет.


Там изсушавали листата му на прах и ги използвали за лечение на неврастения, сърдечни болести, безсъние и дори при някои видове рак.
У нас народната медицина също отдавна познава лечебните свойства на кокичето. От него се правят отвари и спиртни настойки, но последните са по-разпространени. Любопитно е, че блатното кокиче се използва и в козметиката против бръчки.
Всеки, който реши да си прави домашна настойка от кокичета, трябва да знае, че при голяма концентрация тя е токсична и последствията може да са сериозни. Затова дозировката трябва да се спазва стриктно, а най-добре спиртния извлек да се приема след консултация с лекар и под негово наблюдение.
За да не рискувате, използвайте само цвета и листата на кокичетата, без луковиците. За различните болести, се препоръчва различна концентрация на настойката. Според народни лечители най-лесният начин да не надхвърлим безопасната концентрация, е да имаме предвид, че броят на кокичетата трябва да съответства на милилитрите спирт. В литър ракия или спирт слагаме 100 броя кокичета, а в половинка – 50 броя.
За бистър ум и по-добра памет, за стимулиране на мозъчната активност се препоръчва в един литър ракия да се сложат 100 цвята кокичета, да престоят 40 дена на слънце, след което течността се прецежда. От така получения лек сутрин се пие по една чаена лъжичка в продължение на 15 дни. Може да се добави и лъжичка натурален мед.
За лечение на намалено зрение, язва, тремор в 300 мл силна ракия се слагат 40 кокичета заедно с листата. След като престоят 20 дена, тинктурата се прецежда и се пият по 40 капки на 3 пъти на ден. За плексит се използва същата рецепта, но тинктурата се използва външно, като засегнатите участъци се намазват добре с памучен тампон.
При сърдечни проблеми в 1 литър ракия се поставят 60 кокичета. Течността престоява 40 дена тъмно, след което се прецежда и използва. Препоръчителната доза по 5 милилитра 2 пъти на ден преди храна.

Общо
Нежните кокичета лекуват аутизъм и Алцхаймер
Заглавие
Нежните кокичета лекуват аутизъм и Алцхаймер
Описание
Чудотворният галантамин за пръв път извлечен от българския учен д-р Пасков.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker