МедицинатаНовини

Нов вид ДНК тестове в лаборатория „Здраве“ за полово-предавани болести

Прецизна апаратура и екип от специалисти доказват наличието на микоплазма, уреaплазма и хламидия при пациенти

Така изглеждат крайните резултати от ДНК тестовете, отчетени на UV светлина
Така изглеждат крайните резултати от ДНК тестове, отчетени на UV светлина

Нов вид ДНК тестове за диагностика на група полово-предавани болести извършват специалисти от многопрофилната лаборатория „Здраве“-Русе. Новите изследвания стартират от началото на 2014-а година и се работят само в микробиологичния сектор на лабораторията. Става въпрос за изследване на микоплазма и уреaплазма, а от месец май и за ДНК тестове за хламидия. Наличието на тези три патогена при хората в полово-активна възраст причиняват уретрити /при мъжете и жените/, цервицити /при жените/, водят до по-сериозни болести на яйчници и простата, както и до безплодие.
У нас няма точни данни за засегнатите от тези патогени, но според Световната здравна организация хламидийната инфекция е на второ място по разпространеност след трихомонас вагиналис.
С въвеждането на новите ДНК тестове за група патогени, причиняващи полово-предавани болести, пациентите от Русе и региона вече разчитат на лаборатория „Здраве“.

Екипът на микролабораторията отдясно на ляво: д-р Йолета Гарванска, биологът Диана Дамянова и вирусологът Снежана Станчева
Екипът на микролабораторията от дясно наляво: д-р Йолета Гарванска, биологът Диана
Дамянова и вирусологът Снежана Станчева

АГ-специалисти, уролози и дерматолози, които вземат пробите, вече не ги изпращат за анализ в София, а ги предоставят на екипа на многопрофилната лаборатория. Микробиологът д-р Йолета Гарванска, биологът Диана Дамянова и вирусологът д-р Снежана Станчева са специалистите, квалифицирани да извършват ДНК тестовете. Анализът на изследвания материал става по т.н. Метод на PCR, известен още като Полимераза-верижна реакция. Резултатите от тестовете са готови за седмица, като точността им е максимално висока.

Освен на място, д-р Гарванска винаги е готова да консултира пациенти на "Здраве" електронно и по телефона
Освен на място, д-р Гарванска винаги е готова да консултира пациенти на „Здраве“
електронно и по телефона

За сравнение, до началото на 2014-а изследването за хламидия се правеше на базата на кръвен тест, който не е с висока точност. Докато при метода на PCR реакцията, резултатите показват 96% чувствителност и 99% специфичност на патогена, уточнява д-р Гарванска.

От началото на годината в лаборатория „Здраве“ са направени близо 70 ДНК тестове за микоплазма, уреаплазма и хламидия. В скоро време обаче екипът на д-р Гарванска ще стартира нов пакет от изследвания, включващ трите ДНК-теста, микробиологично изследване на бактериалната флора и определяне на влагалищната чистота при жената.
Интересът на пациентите към новите ДНК тестове на лаборатория Здраве“ е голям и освен на място, екипът на д-р Гарванска консултира хората електронно, чрез сайта на лабораторията, както и по телефона.

Валентина Караджова

Общо
Нов вид ДНК тестове в лаборатория „Здраве“ за полово-предавани болести
Заглавие
Нов вид ДНК тестове в лаборатория „Здраве“ за полово-предавани болести
Описание
Става въпрос за изследване на микоплазма и уреaплазма, а от месец май и за ДНК тестове за хламидия
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker