Деца и родителиНовини

Нюйоркчани ще релаксират с изяви на наши млади пианисти

Клавирното дуо Йоана Делимаркова-Николай Димитров спечели правото да се изяви в „Карнеги хол”

Това е поредно високо отличие за двамата русенски пианисти
Това е поредно високо отличие за двамата русенски пианисти

Нови две престижни награди спечелиха млади русенски пианисти от Училището по изкуствата. Клавирното дуо Йоана Делимаркова-Николай Димитров си извоюва правото да свири в легендарната зала „Карнеги хол” в Ню Йорк, след като получи трета награда в Международния онлайн конкурс за пиано и струнни инструменти „Американ протеже”. Радостта за 12-годишния Николай е двойна, тъй като той е отличен и индивидуално отново с трета награда. Така русенският пианист ще излезе два пъти в една вечер да свири на сцената в Ню Йорк. Малките музиканти са се преборили с над 200 свои връстници от цял свят. Те ще се представят в концерт през ноември, когато ще получат и дипломите си в „Карнеги хол”.

Постижението на петокласничката Йоана и шестокласника Николай е още по-голямо, тъй като те печелят наградата си като дуо само след три месеца съвместно свирене. Това е поредното им отличие, след като станаха победители при най-малките в Международния конкурс „Франц Шуберт”, което им дава и допълнителната награда – участие в концерт във Виена през пролетта. Тяхното представяне бе забелязано и от Министерството на културата, което ги отличи извънредно с грамоти за високи постижения. За изявите са двамата получиха и грамоти от общината, номинирани са и от фондация „Димитър Бербатов”. В момента те се готвят за ново предизвикателство – прослушване за солисти на оркестъра на Русенска филхармония.

Това е изключително постижение за русенската клавирна школа, за Училището по изкуствата и за ръководителя на клавирната група Даниела Кюркчиева, тъй като трима нейни ученици печелят награди в Ню Йорк – Десислава Карагьозова на Международния конкурс за романтична музика 2013, Николай Димитров и Йоана Делимаркова на Международния конкурс за пиано и струнни инструменти 2014. Преди това учениците й спечелиха 13 награди на конкурса „Франц Шуберт”, а самата Даниела Кюркчиева бе отличена с персонална диплома от журито като най-добър преподавател.

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker