НовиниОт природата

Не холестеролът, а хомоцистеинът е виновен за атеросклерозата

Цвеклото ни пази от високо кръвно, сърдечно-съдови болести, пречиства кръвта и повишава паметта

Салата от цвекло
Салата от цвекло

Според нови изследвания не холестеролът е виновен за атеросклерозата, а протеинът хомоцистеин, който се образува от организма при метаболизма, заяви д-р Мария Папазова в понеделник в предаването на Гала „На кафе“.
Хомоцистеинът се образува от аминокиселината метионин, която се намира в обикновения хранителен протеин. Хомоцистеинът сам по себе си не е толкова опасен, защото той се превръща в глутатион, най-важният антиоксидант в организма, и в донора на метил, наречен S-аденозил метионин, „интелигентно” хранително вещество за мозъка и тялото.
Проблемът е, когато нивата на хомоцистеинът в кръвта се повишат. А това се случва, когато с храната не се доставя оптимално количество витамини от групата В и цинк. Тогава ензимите, които превръщат хомоцистеина в споменатите полезни вещества, не го преобразуват ефективно и нивото му в кръвта са качва застрашително. Освен това е установено, че един на всеки 10 души има генетична мутация, която го принуждава да трупа по-високи количества хомоцистеин в кръвта. Спасението е в по-голямата ежедневна доза В12 и фолиева киселина.
Изключително важно е хомоцистеинът да се метаболизира, защото иначе той е токсичен и натрупвайки се, уврежда артериите, мозъчните съдове и дори самата ДНК. Добрата новина е, че хомицистеинът може да се намали с подходящо хранене и начин на живот.

Сок от цвекло
Сок от цвекло

Д-р Папазова горещо препоръчва, ако искаме да запазим кръвоносните си съдове здрави и да се опазим от атеросклероза, забравяне или дори деменция, да употребяваме повече червено цвекло- като сок или на салати. Известният доктор Мехмед Оз също говори за многобройните здравни ползи от употребата на червено цвекло в своето предаването „Шоуто на д-р Оз“.
Какво прави този зеленчук толкова полезен за нашите съдове и защо той се смята за силен протектор срещу високо кръвно налягане и сърдечно-съдовите заболявания и инсулта?
Цвеклото съдържа много полезни вещества и сред тях са фолиевата киселина / вит. В9/ и други витамини от групата В, които в комбинация спират възпалението на съдовете и ги почистват от плаките.
Цвеклото съдържа калций, натрий, магнезий, мед, желязо, хлор , цинк, сяра, както и нитрати, които в организма се превръщат в азотен оксид, който действа на кръвта като антиоксидант. В този зеленчук има каротин, вит. С, бетаин, червеното багрило, което подпомага смилането на белтъчините, както и редният вит. У, изключително полезен за лигавиците на стомашно-чревния тракт.
Цвеклото, особено сокът от него, намаляват високото кръвно налягане, тъй като при превръщане на нитратите в азотен оксид се разширяват коронарните съдове и капилярите. За да не падне бързо кръвното, сокът се пие на малки глътки и в началото се разрежда със сок от моркови и ябълки, съветва д-р Папазова. Тя е категорична, че цвеклото може да се употребява и от хора с нормално и ниско кръвно, защото в подобни случаи то просто се стабилизира, а не се повлиява негативно. За прочистването на организма значение има холинът, който се съдържа в цвеклото.
Цвеклото е отличен зеленчук и за лечение на анемия. Д-р Мария Папазова го препоръчва, защото в него чудесно се комбинират желязо и мед. Казва, че то е подподящо като съпътстваща терапия дори при левкози.
При високо кръвно и за подобряване на паметта може да направи една много лесна рецепта: 1ч.чаша мед и 250 мл. сок от цвекло се смесват и се оставят в хладилник. Пие се по 1 с. лъжица от 2 до 4 пъти на ден.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker