Новини

17 ноември – Международен ден без тютюнопушене

,,Здравословно ний умеем в нашия град да живеем!” е темата на тазгодишната кампания

17 - ден без тютюнопушене.
Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден Министерство на здравеопазването и РЗИ призовават всеки пушач да постави началото на отказването от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. По този повод е необходимо да се вземат мерки, насочени към здравословния начин на живот. През април 2016 г. От РЗИ раздават анкетни карти на 230 ученици (139 момичета и 91 момчета). Младежите отговорили на 10 въпроса, свързани с употребата на цигари – разпространение, достъп и оценка на риска. Повечето започват да пушат на 14 годишна възраст. А 30 % от тях признават, че са пушачи, а 8 % че са отказали цигарите.

Голям е и процентът на учениците, запознати с последствията от тютюнопушенето върху организма. 28 % от анкетираните мислят, че тютюнопушенето причинява единствено рак на белия дроб, а 64 % посочват и други заболявания като: рак на гърлото, ранна поява на бръчки и внезапна смърт от сърдечно заболяване. Висок е и броят на учениците, които смятат, че „леките“ цигари не причиняват увреждания. Част от анкетираните признават, че започват да пушат поради влиянието на приятели и от любопитство. Около 70 % се поддават на този вреден навик заради социални и / или психологически причини.
Над 50 % от младежите са с грешно впечатление, че ако преминат към по-леки цигари ще могат да спрат напълно пушенето.
Според Световната здравна организация (СЗО) тютюнопушенето убива 6 млн. души всяка година, като тенденциите са до 2030 година те да достигнат 8 млн. души. Над 600 000 са тези починали вследствие на т.н. „пасивно тютюнопушене”.
Темата на тазгодишната кампания: ,,Здравословно ний умеем в нашия град да живеем!” е на номинирания на първо място през 2016 г. проект на Национален ученически конкурс ,,Посланици на здравето”, реализиран от ученици от трети клас на СУЕЕ „Константин- Кирил Философ”, гр. Русе. Тя обхваща здравословния начин на живот, превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани със здравословното хранене, физическата активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А.Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.
Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).
Регионална здравна инспекция – Русе отбелязва този ден чрез различни инициативи, провеждани сред ученици и студенти. Партньори са Община Русе, РУ „Ангел Кънчев”, КСУДС и русенските училища.

17 ноември - Международен ден без тютюнопушене
,,Здравословно ний умеем в нашия град да живеем!” е темата на тазгодишната кампания.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker