Новини

Нови изследвания в лаборатория „Здраве“

Нова апаратура за микробиологичен анализ на урина в лаборатория „Здраве“ дава възможност за експресно проследяване на бактериалния растеж в нея.  По стария метод са необходими 24 часа, за да излезе резултата за наличие на бактерии в урината, а с новия медицински апарат  времето се съкращава до 3-4 часа. Техниката е италианска – Alifax ,  и работи от две седмици. С нея могат да се култивират до 60 шишенца с урина, а бързият резултат, показващ наличието или отсъствието на бактерии, пести време най-вече на пациента.

По стария метод са необходими 24 часа, за да излезе резултата за наличие на бактерии в урината, а с новия медицински апарат времето се съкращава до 3-4 часа.
Нова апаратура за микробиологичен анализ на урина в лаборатория „Здраве“ дава възможност за експресно проследяване на бактериалния растеж в нея.

Другото  ново   изследване е в ДНК- сектора на лаборатория „Здраве“, и е свързано с комплексното изследване и цялостен анализ на вагиналната флора. Тестът се нарича Femoflor screen  и изследването ще стартира в скоро време.

Старата технология за анализ на вагиналната флора е давала само положителен или отрицателен резултат, докато с новия тест се дава количествена оценка, както за лактобацилите,/това са бактериите представляващи естествената флора/ така и за анаеробните, които причиняват бактериална вагиноза. С новия тест се определя количеството на общо пет вида микроорганизми, като кандида, уреаплазма и микоплазма и т.н. Наличието на други седем вида микроорганизми с доказан патогенен  потенциал, като  трихомона, гонококи, хламидия, херпес симплек 1 и 2  и др., пък се определя с плюс или минус.

При новия тест е важно да се знае, че се вземат за изследване вагинален и цервикален материал. Резултатите от теста Femoflor screen  са готови за два и половина часа.

Двете нови изследвания, които се правят само в аборатория „Здраве“, не се поемат от Здравната каса и пациентът сам заплаща стойността им.

Валя Караджова  

Общо
Нови изследвания в лаборатория „Здраве“
Заглавие
Нови изследвания в лаборатория „Здраве“
Описание
По стария метод са необходими 24 часа, за да излезе резултата за наличие на бактерии в урината, а с новия медицински апарат времето се съкращава до 3-4 часа
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker