Новини

Ново изследване на мозъка на хора, родени с една ръка, удиви учените

Ако откритието се потвърди, това ще направи голям пробив в медицината и роботиката

В изследването, резултатите от което са публикувани в списанието Current Biology, участват 17 души, родени без една ръка, и 24 души с две ръце.
Наблюденията върху мозъчната дейност на хора, родени без една ръка, могат да преобърнат досегашното разбиране за начина, по който действа мозъкът.

Наблюденията върху мозъчната дейност на хора, родени без една ръка, могат да преобърнат досегашното разбиране за начина, по който действа мозъкът. Техните скенери дават уникален модел, който ще помогне да се погледне по нов начин на връзката между локализираната реорганизация в сензомоторния кортекс (мозъчната кора, която отговаря за сензомоторните възприятия) и ежедневното поведение.

Екип от учени от Великобритания, Канада, Израел и Швейцария стигат до извода, че различните зони на мозъка по-скоро отговарят за специфични функции, отколкото за определени части на тялото, каквото е разпространеното схващане. „Нашите мозъци са се развили в продължение на милиони години, така че определена част от мозъка се специализира в контрола на функцията на ръцете. И все пак тук установихме, че може да се използва за контрол на друга част на тялото, ако някой се е родил без тази ръка „, казва един от авторите на изследването д-р Тамар Макин (UCL Institute of Cognitive Neuroscience).
В изследването, резултатите от което са публикувани в списанието Current Biology, участват 17 души, родени без една ръка, и 24 души с две ръце. Те трябвало да изпълняват определени задачи, като пред това време техният мозък е бил сканиран с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР): отваряне на бутилка, сгъване на пране или вземане на пари в брой от портфейл. Хората с една ръка използвали различни стратегии, например използвали устните, краката, протезите си или остатъчната си ръка. Резултатът бил изненадващ: участъкът в сензомоторния кортекс, който отговаря за ръцете, се използвал и онези части на тялото, които хората използвали вместо липсващата си ръка.
„Ние сме склонни да мислим за реорганизация на мозъка като битка за ресурси, но тук открихме, че има по-голяма гъвкавост, отколкото се смяташе преди, тъй като виждаме ръцете, краката и устните, които използват една и съща област на мозъка“, казва д-р Тамар Макин.


Макар че изследването не е първото, което показва, че част от тялото нахлува в кортикалната територия на друга част на тялото, тя е първата, която показва множество части от тялото, които се възползват от една и съща област, която дори не е била в непосредствена близост. Зоните, които обикновено контролират устните и краката, са на 60 мм от ръцете. Според д-р Макин твърде е възможно да се окаже, че мозъчната специализация в определена област е на база функции, а не на база части на тялото. Учените са удивени как ежедневното поведение може да провокира мозъка да прехвърля ресурси, като тези от региона на ръцете, за да даде възможност за компенсиране на липсата на ръка чрез други части на тялото.
Тъй като в изследването са участвали малък брой хора, засега тези изводи са само хипотеза. Те обаче се надяват изследванията в тази посока да продължат, тъй като ако резултатите се потвърдят, не само научното разбиране за организацията на мозъка ще се преосмисли, но това ще открие нови възможности в медицината. „Ако можем да използваме този процес на гъвкавост на мозъка за медицински цели и да помогнем на хората да използват различни части от мозъка, това може да бъде вълнуващо средство за подобряване на здравето на хората и качеството им на живот“, каза д-р Макин.
Когато се разбере как мозъкът компенсира загубата на крайник, това със сигурност ще помогне да се подобрят протезите, като се свържат с правилната зона в мозъка, така че бъдат контролирани от ума. Ако изводите на учените се потвърдят, откритието ще има голямо значение и за развитието на роботиката, специално при разработване на човешките движения. Днес дори дете до 2-годишна възраст контролира ръцете си по-добре, отколкото може да го направят най-модерните роботи. Затова изследователите смятат, че откритието би имало голямо значение и за развитието на изкуствения интелект.
Използвани източници: Neuroscience from Technology, Science Alert  и  https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(17)30352-4

Общо
Ново изследване на мозъка на хора, родени с една ръка, удиви учените
Заглавие
Ново изследване на мозъка на хора, родени с една ръка, удиви учените
Описание
Ако откритието се потвърди, това ще направи голям пробив в медицината и роботиката.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker