Новини

Новооткрит хормон може да помогне в битката срeщу диабет тип 2 и затлъстяването

Естествен хормон, произвеждан от мастните клетки, може да ни помогне в борбата с диабета и затлъстяването. 

Той бил идентифициран от Atul Chopra и неговия екип от Baylor College of Medicine в Хюстън, Тексас, които го нарекли аспросин. Именно този хормон липсвал при двамата пациенти с неонатален прогероиден синдром (NPS), които учените изследвали.  При това рядко заболяване мазнините в организма били на нездравослово ниски нива, а отсъствието на новооткрития хормон  бил причина пациентите да се чувстват летаргично.

Експерименти с мишки показали, че аспросинът влияе върху нивата на кървната захар, особено между храненията. Той се образува от мастните клетки и отива в черния дроб, за да му сигнализира да освободи глюкоза в кръвта. Когато нивата на глюкоза в кръвта се повишат, продукцията на хормона се прекратява, обяснява Чопра.

И при двамата души, страдащи от NPS, аспросин не се синтезира, следователно те не притежават описания механизъм за повишаване на нивото на захарта в кръвта между храненията, което ги прави летаргични. Пациентката Абигейл Соломон, която много помогнала да се разгадае загадката, споделила с учените, че огладнява много често.  Освен че често огладнявала, тя ядяла много, предимно въглехидрати, а след това и протеини.

Диабетолозите са заинтригувани от откритието. Фактът, че аспросинът достига до черния дроб и предизвиква продукция на глюкоза, бил ключов за тяхното внимание. Учените се замислили дали, ако веднъж седмично дават антитела на диабетно болните, които да блокират аспросина, няма да постигнат намяляване на употребата на инсулин или дори спиране на употребата му.

Екипът на Chopra вече изпитва антитяло, което блокира аспорсина. „Третираме мишки, които имат диабет и изглежда работи добре” – казва той. Учените се надяват след около две години да започнат изпитвания върху хора.

Аспросинът може да играе роля и в затлъстяването и натрупването на тегло. Докато хората с NPS, като Solomon, са изключително слаби, екипът открил, че затлъстелите хора имат два пъти повече аспросин в кръвта си, отколкото тези с нормално тегло. „Затлъстяването ще бъде фокусът на следващото ни изследване” – казва Chopra. Той предполага, че с покачване на теглото, производството на аспросин също се покачва.

По материал на nauka.bg

Общо
Новооткрит хормон може да помогне в битката срещу диабет тип 2 и затлъстяването
Заглавие
Новооткрит хормон може да помогне в битката срещу диабет тип 2 и затлъстяването
Описание
Експерименти с мишки показали, че аспросинът влияе върху нивата на кървната захар, особено между храненията.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker