Новини

Няколко съвета от китайската медицина за дълголетен и пълноценен живот

Вашето здраве зависи от вас, пазете баланса между Ин и Ян, съветват древните лекари

Тялото се крепи на крехкия баланс на две противоположни сили: Ин и Ян.
Придържайте се към редовен живот и избягвайте обилното ядене и пиене, не се претоварвайте, но и не се отдавайте на леност. Това са няколко основни съвета от традиционната китайска медицина за дълголетен и пълноценен живот.

Изчистете се от алчността и прекомерното мислене, не се гневете, ако искате да сте здрави. Придържайте се към редовен живот и избягвайте обилното ядене и пиене, не се претоварвайте, но и не се отдавайте на леност. Това са няколко основни съвета от традиционната китайска медицина за дълголетен и пълноценен живот, които са особено актуални за съвременния човек, за когото потреблението и удоволствията са издигнати в култ, а ежедневието му в гонене на пари и престиж е белязан от постоянен стрес.

Запазването на здравето е процес на постоянно поддържане на вътрешно равновесие, както на ментално и емоционално, така и на физическо ниво, в отговор на непрекъснато променящите се външни условия. Човек е част от природата и затова и за него важат същите закони като във вселената. Това разбиране лежи в основата на традиционната китайска медицина, която се развива на основата на даоизма, най-старата философска система в Китай.
Според древните лечители човек може да бъде дълголетен, ако не злоупотребява с тялото си и се предпазва от болести. Те смятат, че тялото се крепи на крехкия баланс на две противоположни сили: Ин и Ян. Ин символизира студените, бавни и пасивни принципи на живота, докато Ян – символизира топлите, активни и силни действия. Когато някоя от двете сили, наруши равновесието, се получат болестите. Защо?
Защото се блокират вътрешната жизнена енергия Чи и потокът на кръвта, които текат по определени линии, наречени меридиани. Древната китайска медицина лекува, като се стреми да възстанови потока на Чи по меридианите чрез различни методи. Преди да лекува обаче, тя препоръчва да се пази хармонията, защото тя е в основата на здравето. Още преди хиляди години последователите на даоизма са установили, че болестите се развиват постепенно и имат предвестници, така че, ако човек е загрижен за здравето си и се наблюдава, може да вземе мерки и да предотврати хроничните и тежки заболявания. С други думи, вашето здраве, зависи от вас.
Продължителното седене поврежда мускулите, продължителното ходене травмира сухожилията и ставите, продължителното лежане поврежда Чи, а продължителното натоварване на очите вреди на кръвта, пише в древните китайски текстове. Това вече е доказано и от модерната западна наука, така че придържайте се към максимата да не прекалявате с нищо.
Същото се отнася и до храната. Добре е да се яде по-малко, съветват последователите на традиционната китайска медицина. Те смятат, че в противен случай човек изразходва за храносмилане прекалено много енергия, което изтощава организма и той става податлив на болести. Днес западната медицина също достигна до този извод: че прекаляването с яденето не е здравословно. При това не просто трябва да намалим количеството храна, а да обърнем внимание и на качеството. Китайската медицина съветва да ядем по-малко месо, защото е трудносмилаемо, да наблегнем на вегетарианската храна, приоритетно на зърнените култури, защото не са неутрални. Плодовете, зеленчуците, месото са студени, хладни, топли или горещи по природа. Затова ако ги консумираме в големи количества, могат да нарушат баланса на Ин и Ян енергиите и да ни разболеят. Не бива да се злоупотребява дори с билките, защото те са студени или горещи по природа и трябва да се използват само като лекарства за възстановяване на баланса. В китайската медицина хранене и токсичност са взаимосвързани, според нея питателната храна е тази, която е подходяща за един човек, и която е в умерени количества.
Тъй като според древните повечето заболявания са предизвикани от студ (Ин), храната трябва да е топла. Това означава храната да има температура надвишаваща телесната. Ако е с по-ниска, то енергията на организма ще отиде за повишаване на температурата в далака и стомаха, за да може храната да се обработи и усвои. Студът може да доведе до проблеми в стомаха, далака и червата. Освен това е добре да избягваме храна, която по природа е хладна или студена, защото води до блокажи на меридианите. Интересното е, че китайците смятат зеления и билковия чай за студена по природа храна, без значение дали той е горещ.
За гнева традиционната китайска медицина смята, че той нарушава свързаната с черния дроб циркулация, че страхът блокира бъбречната циркулация, че прекаленото обмисляне вреди на потока енергия, която минава през далака, а прекомерната радост – блокира потока през сърцето. „Всички заболявания са произлезли от смущения на Чи: гневът ускорява Чи, прекомерната радост я забавя, тъгата я заглушава, безпокойството я намалява, студенината я отслабва, горещината я разрежда, страхът я дезориентира, трудолюбието я изчерпва, прекаленото обмисляне я замразява“ – пише в древните китайски медицински текстове. Преведено на езика на съвременния човек , това означава да балансираме между Ин и Ян, като водим умерен начин на живот: да се храним умерено, да избягваме изтощението, но и да не сме обездвижени и апатични, да се поддържаме в доброто си настроение, да не се оставяме дълго да ни владеят негативните емоции, но и да не прекаляваме с еуфорията. Има и още нещо, което древните китайски лечители са съветвали хората: да се грижат не само за тялото, но и за душата си, която е тясно свързана със Сърцето. В крайната сметка, ако трябва да обобщим, всичко се свежда до премахване на излишното и до попълване на недостига, като по този начин се стимулира организмът да задвижи своите вътрешни природно заложени механизми за самолечение.

Общо
Няколко съвета от китайската медицина за дълголетен и пълноценен живот
Заглавие
Няколко съвета от китайската медицина за дълголетен и пълноценен живот
Описание
Вашето здраве зависи от вас, пазете баланса между Ин и Ян, съветват древните лекари.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker