Новини

Изтръпване на ръцете – от неудобна поза до неприятни заболявания

Развиването на исхемичен инсулт започва с изтръпване и мравучкане в крайниците

Изтръпване на ръцете.
Изтръпване на ръцете – едно от най-често срещаните оплаквания.

Изтръпването в крайниците е едно от най-често срещаните оплаквания. Има вероятност симптомите да са провокирани от неприятни за лечение заболявания, но причините може да са най-обикновени – ако стоите в неподходяща поза, това може да доведе до притискане на съдовете и нервите.
Ако изтръпването се повтаря, то трябва да го приемете като сигнал за предупреждение, че е необходимо да се консултирате с лекар, на когото е хубаво да опишете ако мравучкането е съпътствано с други симптоми като отпадналост, болка, нарушения в речта, координацията и зрението.
Развиването на исхемичен инсулт започва с мравучкане и изтръпване на ръцете. Характерното за него е, че се чувства и слабост на ръцете и краката в едната част от тялото, световъртеж, непоносимост към светлина, замъглено зрение и нарушения в речта. Ако симптомите са хванати в началото, лечението може да бъде успешно и така да бъде предпазена от увреждане кръвоснабдяваната зона на мозъка, сърцето или крайниците.
Пак с мравучкане или болка в едната ръка, но и със слабост от едната страна на тялото протичат болестите на гръбначния канал. Често срещани такива проблеми са изместването на междупрешленов диск и дисковата херния. За да се излекувате от дискова херния трябва да спите върху твърдо легло. Някои случаи се нуждаят от операция от специалист по неврохирургия.
Друго заболяване, което се характеризира с такива симптоми е Синдромът на карпалния тунел. Изтръпват пръстите, ръцете или китките. Болката може да продължава дълго и да се разпространява по дължина от китките към пръстите на ръцете. Този синдром развиват хората, които извършват ежедневно едни и същи движения. Синдромът се среща при компютърните специалисти, журналистите, шивачите и други такива професии. За да не развиете това заболяване правете регулярно разнообразни въртеливи движения в ръцете и пръстите.
Решението на този проблем е да се шинират поразените участъци. След това се пристъпва към рехабилитация, но ако състояните на пациента не се подобрява се извършва оперативна интервенция, с която да бъде поправен получилият се дефект. Ефектът от лечението е дългогодишен и позитивен.
Когато изтръпването е придружено от проблеми със зрението, загуба на координация и треперене на едната ръка, затруднено ходене или невъзможност да се извършва контрол върху задържането на урина – става въпрос за развитие на множествена склероза или друг неврологичен дефицит. За да сте сигурни в диагнозата, най-добре е да отидете при опитен невролог, който да ви постави точната диагноза. А тя се поставя посредством провеждане на скенер и ядрено-магнитен резонанс.
Множествената склероза е заболяване, което уврежда дебелия миелинов слой на дългите израстъци на невроните – аксоните. Заболяването засяга всяка част от нервната система, симптомите са разнообразни.
Синдромът на Рейно е друг често срещан проблем, който протича със същите симптоми. Изтръпването може да бъде овладяно чрез затопляне или разтриване. Състоянието се овладява самостоятелно без сериозни последствия.
Мръвучкането в ръцете може да се дължи и от дефицит на натрий, калций, калий и витамин В 12.

Общо
Изтръпване на ръцете – от неудобна поза до неприятни заболявания
Заглавие
Изтръпване на ръцете – от неудобна поза до неприятни заболявания
Описание
Развиването на исхемичен инсулт започва с изтръпване и мравучкане в крайниците.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker