МедицинатаНовини

Ерготерапията учи хората с увреждания не само да вървят, тя ги учи да танцуват

Ако пред мен стои човек, който е с ампутиран крак, аз не виждам, че кракът му го няма, аз виждам, че той има още един, казва студентката Екатерина Петрова

Дете си играе в Розовата къща
Дете си играе в Розовата къща

Неотдавна „Здраве да е” написа за децата от Розовата къща и за това, че пет години след създаването на Центъра за настаняване от семеен тип, той вече е част от квартал „Възраждане”, в който се намира. Написахме и за любимците на децата – студентите по ерготерапия, кинезитерапия и начална педагогика, които караха в Розовата къща своята учебна практика. Публикацията на нашия сайт бе споделена от студентите и качена на много места в мрежата, за да я прочетат техни приятели и колеги. Именно този материал „Студенти по ерготерапия и кинезитерапия са любимци на децата от Розовата къща” накара първокурсничката от Ерготерапия Катерина Петрова да напише следващите редове за Световния ден на Ерготерапията – 27 октомври специално за сайта „Здраве да е!”, които публикуваме без редакторска намеса.

Екатерина Петрова
Екатерина Петрова

Скъпи приятели, днес е Световният ден на Ерготерапията.

За първи път като наука ерготерапията се отбелязва на 27.10.2010 година. Оттогава всъщност се смята, че тя се утвърждава като професия на международно ниво.

Аз съм студентка в Русенския университет „Ангел Кънчев” и съм първи курс. Специалността, която изучавам, е ЕРГОТЕРАПИЯ. Но както казват възрастните хора, все още съм „зелена” и сега се уча. Въпреки това ерготерапията ме завладя веднага, още с първия прочит на учебниците по специалността. Осъзнах, че от нея може да се научи много. Ерготерапията е един магически извор, за това как можем да помогнем на онези, които имат нужда от нас. Аз съм в началото на обучението си, но съм щастлива, че имах възможност да се запозная с децата от Центъра за настаняване от семеен тип, по-известен като „Розовата къща”. В нея живеят деца с ментални и физически проблеми. Щастлива съм, когато всяко едно от тях направи един, дори съвсем мъничък напредък. Удовлетворена съм, когато виждам усмивката по лицата им, знаейки че причината за това е доброто отношение на екипа на центъра към тях. Вярвам, че с помощта на нашите преподаватели, ние ще станем добри специалисти.

Екатерина Петрова
Екатерина Петрова

Какво е Ерготерапията? Какво представлява като наука ? Ерготерапия – това е лечение. Тя ни дава възможност да се приспособим максимално към нормалната среда на живот, след като сме придобили или пък имаме вродени ментални, физически, емоционални  увреждания или заболявания. Ерготерапията  дава възможност да се изправиш и да продължиш. След низ от проблеми, тя ти показва, че винаги има вариант. Разбира се, въпросът е в гледната точка. Ако пред мен стои човек, който е с ампутиран крак, аз не виждам, че кракът му го няма, аз виждам, че той има още един. Винаги има възможност да се изправим и да продължим напред.

Професията Ерготерапия осигурява възможност за максимална степен на самостоятелност. Основната й цел е да приобщи хората с увреждания към обществения живот, разбира се и да подобри качеството му. Да се чувстват те удовлетворени и щастливи. Казано накратко, Ерготерапията учи хората не само да вървят, тя ги учи да танцуват.

Екатерина Петрова, студентка в първи курс на специалността Ерготерапия в РУ

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker