Новини

15 октомври – Международен ден на Белия бастун

През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите се обявява 15 октомври за Международен ден на Белия бастун.
През 1980 г.  се обявява 15 октомври за Международен ден на Белия бастун.

Слепотата е сред най-тежките форми на увреждане. Хората без зрение изпитват потребност от повишена подкрепа, съчувствие и внимание през всички дни на годината, а не само на 15 октомври. Ето защо вече години наред, 15 октомври е пресечна точка между това, което трябва да се прави в интерес и защита на незрящите и динамичното обществено развитие.

През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите се обявява 15 октомври за Международен ден на Белия бастун.

За първи път идея за въвежданне на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка. Създава се Асоциация в подкрепа на белия бастун ,в която членуват видни Американски общественици. В Европа се налага като официално помощно средство за слепи едва през 60- те години. ИЗОБРАЖЕНИЕТО НА ЧОВЕК С БЯЛ БАСТУН В РЪКА Е ПРИЕТО ЗА СИМВОЛ НА СЛЕПОТАТА В ЦЕЛИЯ СВЯТ от Учредителното събрание на на Световния Съюз на слепите през октомври 1984. От тогава той се чества като Ден на безопастността на лицата с увредено зрение.
Белият бастун е признат като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица.Той не само сигнализира, че тези които го носят имат проблеми със зрението, но за сега е най – надеждното и достъпно средство за ориентиране и предвижване в пространството. Посредством него , прилагайки определени техники, зрително затруднените получават по тактилно- двигателен път информация за състоянието на обкръжаващата среда и преодоляват една от най тежките последици от слепотата- силно намалената способност за ориентиране и придвижване в пространството. По оживените улици на големия град, в магазините, в автобуса, във влака невиждащите хора могат да се движат безопасно само с бял бастун в ръка, най- простото и изпитано средство за самостоятелно движение.
Самостоятелността, която слепите постигат с използването на бял бастун не е абсолютна. Често пъти се налага те да търсят помощтта на зрящите. Безкрайно по- приятно е да можеш да предложиш помощ отколкото да се нуждаеш от нея. Затова, ако забележите човек с бял бастун и прецените, че му е трудно да се справя сам не го отминавайте. Когато помощта е навременна, подходяща и искрена чувството за удовлетворение е за двете страни.


Слепите хора са като нас, но поставени в по- необичайна ситуация. Те живеят делнично, обикновено, имат своите проблеми и грижи и като всички имат нужда от разбиране и приятелство. Лошото,обаче е, че понякога ние, зрящите, не знаем как да общуваме с тях.
Употребата на белия бастун, придобиването на самостоятелност в ежедневието спомагат социалната интеграция на слепите в обществото, те наравно с другите да мога да се включат в общественополезна дейност, да бъдат мобилни, квалифицирани и конкурентно способни.
Международният ден на белия бастун е символ на самостоятелността на зрително затруднените лица, на рехабилитацията и социалната интеграция, и на стремежа за достоен живот и равноправие. Този ден не е празник за слепите хора ,той е ден на размисъл как обществото приема незрящите като група в неравностойно положение и премахване бариерите при общуване с тях. Целта на изявите на незрящите е само и единствено да напомнят на обществото, че съществуват хора, като всички останали, които се нуждаят от малко повече внимание и топлота.

Общо
15 октомври - Международен ден на Белия бастун
Заглавие
15 октомври - Международен ден на Белия бастун
Описание
През 1980 г. по предложение на президиума на бившия Световен съвет за благополучие на слепите се обявява 15 октомври за Международен ден на Белия бастун.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker